Naturlig slank med tarm i balanse

10.01.2017 - 21:35 Ingen kommentarer

I januar 2017 ble min nye bok Naturlig slank med tarm i balanse publisert. Siden min første bok utkom for 16 år siden har forskerne nylig oppdaget en ny faktor som har betydelig påvirkning for vekt og helse: de 100 trillioner bakteriene vi bærer i kroppen – de fleste i tarmen. Langt flere kroniske sykdommer begynner i tarmen enn det man tidligere har antatt – også overvekt og fedme.

I 2000 skrev jeg min første bok med tittel Naturlig slank med kost i balanse. Når jeg ser meg tilbake 16 år etter, tenker jeg: hva er det viktigste nye som har skjedd og som kan ha stor betydning for å oppnå og beholde en sunn vekt og nyte god helse?

Det jeg skrev i min første bok og har skrevet i mine 16 bøker deretter, skulle ikke være en diett, men et kosthold i balanse, som man kunne og burde følge resten av livet. Mitt utgangspunkt var å få fram betydningen av balansert blodsukker og balanserte hormoner –noe som henger tett sammen. Jeg forklarte hvorfor raske karbohydrater er problematisk ut fra et slikt perspektiv og hvorfor mer proteiner, sunt fett mest fra planter og masse fiberrike grønnsaker, men også frukt og bær med måtehold, er veien for å oppnå både bedre helse og en sunn vekt.

I min bok Smartkarbo – ikke ett fett fra 2012, skrev jeg, ikke minst, hvordan et slikt kosthold basert på den tradisjonelle middelhavskosten, men med mindre sukker og stivelse, kan bidra til betydelig mindre risiko for hjerte- og karsykdom, kreft, diabetes type 2 og kroniske betennelsessykdommer og bidra til et lengre liv.

I min bok Tid med maten, som kom ut i 2014, skrev jeg hvordan du kan leve sunnere, holde deg biologisk yngre og naturlig slank, ved å kombinere sunnhet og nytelse gjennom en innføring i betydningen av oppmerksom spising, mindre stress og bedre søvn.

Har det altså kommet noe fundamentalt vitenskapelig nytt og viktig siden jeg skrev min første bok i 2000?

Svaret er ja og det er også utgangspunktet for min nye bok, «Naturlig slank med tarm i balanse». En historisk dato i så måte er 14. april 2003. Det var dagen da det humane genomet, altså det komplette kartet over menneskets gener, ble publisert. Det åpnet helt ufattelig mange nye muligheter innenfor medisin for individualisering av behandling, men også muligheter for individualisert forebygging, selv om kun 0,1 prosent av genene varierer fra person til person og 99,9 prosent er helt like.

Men troen på at en slik kartlegging skulle revolusjonere forebygging og behandling, har ikke helt latt seg realisere. Ny forskning har nemlig siden vist at det er bare en liten andel av våre gener som er aktive, eller skrudd på, og har betydning for våre funksjoner og vår helse. De fleste er skrudd av, og det er slik at miljøfaktorer både før og under unnfangelse, under fosterlivet og etter fødselen og gjennom hele livet, kan skru gener av eller på og påvirke helsen (og vekten). Denne stadige aktivering og inaktivering av våre gener på grunn av miljøfaktorer kalles epigenetikk.

Den største overraskelsen skulle først komme senere, nemlig i 2012. Etter fire års forskning som ledd i det internasjonale Human Microbiome Project (HMP), som startet i 2008, ble også genene til alle mikrober som bor i oss forsøkt kartlagt og publisert. Man fant, til alles store overraskelse, at vi har ti ganger flere bakterier i kroppen (mest i tarmen, men også på huden, i munnen, i nesen og i kjønnsorganene) enn vi har menneskeceller. Vi er altså bare ti prosent mennesker og 90 prosent bakterier! Vi er et vandrende økosystem og vi har 100 ganger flere bakteriegener i kroppen enn menneskegener!

Denne oppdagelsen har virkelig vært en stor revolusjon innen medisin. Det er nemlig slik at den kanskje største miljøfaktor, som kan påvirke (skru av og på) våre menneskegener, faktisk finnes inne i oss selv, og det er vår bakterieflora, eller såkalt mikrobiom (microbiota på engelsk). Det er også slik at disse bakteriene varierer fra person til person både i type og antall, slik at hvert menneske har et helt unikt mikrobiom, på samme måte som alle har unike fingeravtrykk. Ikke bare det, men denne bakteriefloraen er i konstant forandring avhengig av kosthold, livsstil og ikke minst andre miljøfaktorer, som miljøgifter, sol (vitamin D), mm.

Bakteriene våre lever i såkalt symbiose med oss. Vi er like avhengig av dem som de er av oss. De produserer viktige næringsstoffer for oss og vi sørger for at de får nok mat, i alle fall er det ment å være slik. Bakteriene produserer et hav av kjemiske stoffer som tas opp fra slimhinnene våre (mest fra tarmen) og påvirker våre funksjoner, inkludert vår metabolisme, altså stoffskifte og forbrenning. Ikke minst påvirker bakterieproduserte stoffer hjernen vår. Humør, konsentrasjon, hukommelse og appetitt er like mye påvirket av vår tarmflora som av hjernen vår. Derfor kalles tarmen den andre hjerne, som jeg skriver i et eget kapittel i boken.

Det er den nye forskningen og koblingen mellom våre tarmbakterier og kroppsvekten som er bakgrunnen for min nye bok, og som er det store nye momentet som har kommet til siden jeg skrev min først bok om å bli Naturlig slank med kost i balanse i 2000. Det er nemlig slik at for å oppnå dette må man også få sin tarm i balanse!

I min nye bok «Naturlig slank med tarm i balanse» vil du bli gjort kjent med nyere vitenskapelig dokumentasjon på både positive og negative effekter av ulik mat, ikke minst på vår tarm – vår andre hjerne – og på blodsukker- og hormonbalanse og derigjennom på vår forbrenning og kroppsvekt. Du vil få vite hvilken mat som kan forebygge sykdom og gi sunn vekt over tid, og som ikke bare reduserer vekten på kort sikt. Du vil få grunnleggende kunnskap om levende mat som bidrar med sunne bakterier og prebiotiske kostfibre som kan gi næring til våre livsnødvendige bakterier.

Du vil også få kunnskap om de ulike næringsstoffene, karbohydrat, protein og fett, og ikke minst om hva vi vet om sammenhenger mellom konkrete matvarer og risiko for overvekt, diabetes, hjertesykdom, kreft og kroniske betennelser. Videre vil måten matvarene bearbeides på tillegges stor vekt, fordi sterkt bearbeidet og oppvarmet mat ser ut til å være generelt skadelig. Kunnskapen blir presentert på en så lettfattelig måte som mulig, og boken vil gi deg helt konkrete og enkle råd for å sette i gang med å gå ned i vekt, hvis du trenger det, og deretter holde den nye sunne vekten for resten av livet.

Hvis du er normalvektig, vil du få hjelp til å beholde din normale vekt og forbedre din helse. Dersom du tilhører de ca. 20 prosent av nordmenn som sliter med irritabel tarm (mye luft, magesmerter, løs eller hard mage), vil du få en mye bedre magefølelse med på kjøpet. Sist, men ikke minst, vil du oppleve betydelig økt velvære, mer overskudd, bedre humør, konsentrasjon og hukommelse. Du vil merke at både kropp og sinn kommer i balanse!

Min nye bok har jeg skrevet for deg som ikke ser begrensinger, men nye muligheter! Bestill boken i dag og kom i gang med din reise til bedre helse og sunn vekt!

Og dersom du trenger mer hjelp, les og vurder å melde deg på vårt nye kurs “Naturlig slank med tarm i balanse”.

God fornøyelse og god fordøyelse!

Fedon Lindberg

 

Følg bloggen min på

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits