hits

Kan tannkrem, tyggis og godteri bidra til tarmkreft?

25.01.2017 - 21:05 6 kommentarer

Franske forskere advarer om at det godkjente tilsetningsstoffet E171 kan være kilde til økt bekymring for barn som spiser mye godteri. Stoffet titandioksid, også kjent som E171, som er mye brukt i tannkrem, matvarer og andre produkter, kan være kreftfremkallende, ifølge ny fransk vitenskapelig forskning.

Forsøk på dyr (rotter) har vist at stoffet forårsaket forstadier til kreft i tykktarmen i 40% av forsøksdyr som drakk vann tilsatt titandioksid. Titandioksid brukes for det meste som fargestoff i varer som maling, lakk, papir, plastprodukter, blekk, mat som godteri, sjokolade, kjeks, tyggegummi, medisin (piller) og i de fleste tannkremer. Populariteten skyldes stoffets høye grad av opasitet (ugjennomsiktighet), som blant annet i maling gjør at det har blitt kalt “det perfekte hvitt.”

Stoffet brukes også i kosmetikkindustrien, deriblant i tatoveringer, sminkeprodukter og i solkrem. Det brukes i så å si all solkrem på grunn av dets høye brytningsindeks, som gjør at det absorberer mesteparten av de skadelige UV-strålene, og omdanner dem til energi i form av varme. UV absorberingsegenskapene har ført til at det også brukes i plastprodukter, hvor absorberingen unngår at plasten tar skade av UV-strålene.

Tidligere undersøkelser av International Agency for Research on Cancer (IARC) har vist at innånding av E171 kan være kreftfremkallende. Men den nye studien er den første til å vise at noe lignende kan skje når stoffet kommer inn i kroppen fra munnen og magen. Forskere ved National Institute of France Agricultural Research, som publiserte funnene i tidsskriftet Scientific Reports, ga rotter drikkevann med E171 i 100 dager, en mengde som kan sammenlignes med det mennesker vanligvis konsumerer gjennom matvarer, kosmetikk, etc.

Titandioksid tas opp av tarmen og føres inn i blodet og videre til resten av kroppen. Forstadier til kreft (for eksempel polypper) forekom hos fire av ti dyr som hadde drukket vann med dette stoffet, men hos ingen forsøksdyr som ikke hadde drukket vann med E171. Dessuten ble det funnet at E171 kan dempe immunsystemet hos dyr. Det er ennå uklart om disse funnene også gjelder mennesker. Forskerne uttrykker imidlertid bekymring at E171 kan skape problemer for barn som bruker mye godteri.

Den franske regjeringen satte i gang en umiddelbar gransking av sikkerheten forbundet med bruk av E171, so ledd i en bredere vurdering av sikkerheten av nanomaterialer for folkehelsen. Resultatene av funnene er forventet innen utgangen av mars 2017.

Hilsen Fedon

Følg bloggen min på

6 kommentarer

Hanne Lovise Johnsen

25.01.2017 kl.21:17

spennende å lese om!

Lisa Malene

25.01.2017 kl.21:29

Spennende lesing altså! Og skremmende. Håper vi får en oppfølger av dette med resultatene fra Frankrirke.

Lars

26.01.2017 kl.17:07

jeg trodde det var allmen viten at man ikke skulle spise maling...

Hans m Norgaard

26.01.2017 kl.17:20

Dette stoffet finne i de fleste tabletter (medisiner).

Men det gir nok legemiddelindustrien blanke i. For blir du syk av dette stoffet også, så tjener de bare enda mer.

Ogne

27.01.2017 kl.09:28

Av alle giftige stoff så er det vi mennesker som er farligst mot hverandre.Vi gir hverandre bekymringer og skaper frykt og angst.Vi gjør en stor verden til et bitte lite sted.

Lindon Fettberg

30.01.2017 kl.07:40

Ja huff, man må p, p, passe p, p, p, på. Min g, g, g, gamle far døde av s, s, s, strupekreft etter å slikket noe d, d, d, d, dårlig fitte.

Skriv en ny kommentar