hits

januar 2016

Pizzapakke - med bunn av sunnere brdmix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Pakken inneholder sunnere brødmix til pizzabunn, og et glass tomatsaus med oliven  Utsolgt: Erstattes av Tomatsaus med Timian (kjempegod!).

 

Prøv gjerne også med våre oliven og urter, og ha på litt aromatisert olivenolje for å sette en ekstra spiss på smaken! Se vår pizza tilbehørspakke her.

I tillegg trenger du ost, parmaskinke, løk, og andre ting du liker å ha på pizzaen din.

 

Denne pakken er rabattert med 15 %.

 

Vel bekomme![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Oppskrift: 

[/vc_column_text]

Pizza med parmaskinke og urter av lavkarbo brødmix

"Superdigg", tynn og sprø smarkarbo-pizza! Perfekt for deg som ønsker å leve sunt og lett.

4 [...]

45 min
Lett
[/vc_column][/vc_row]

Kan oregano redde planeten?

Vår planet blir varmere og varmere, resultatet er synlig både i Arktis men også i form av stadig mer ekstremt vær verden over. Vi har alle sammen et ansvar og en mulighet å prøve å motvirke dette. Et gjentatt argument i klimagassdebatten er at det er kostbart å redusere norske utslipp – siden det er lite å hente i vår klimanøytrale vannkraftforsyning – og at vi derfor må akseptere svært kostbare tiltak for å oppnå mål om innenlandske utslippsreduksjoner.

Omstillinger i matpolitikken kan monne

Eksperter mener at det faktisk finnes lønnsomme klimatiltak som kan gi store utslippskutt, og som er mer jordnære. Ved overkommelige omstillinger av matpolitikken kan Norges bidrag til globale utslipp reduseres med fire prosent (to millioner tonn CO2-ekvivalenter), samtidig som norsk økonomi styrkes, ifølge økonomiprofessor Ivar Gaasland fra Institutt for økonomi ved Universitetet i Bergen. Dette er like mye som 40 prosent av de samlede utslippene fra norske personbiler.

Rødt kjøtt: bør det lyse rødt for oss og miljøet?
Jordbruket står for 12 prosent av Norges totale klimautslipp. Rødt kjøtt fra drøvtyggere står alene for nær halvparten av jordbrukets utslipp. Utslippene fra kyr og sau skal være på 20–30 kilo CO2-ekvivalenter per kilo kjøtt, mens de bare er to-tre kilo for hvitt kjøtt, og under én kg for melk og planteføde Til tross for de høye gassutslippene, bidrar rødt kjøtt bare med under fem prosent av kaloriene som inngår i den såkalte selvforsyningsgraden.

Og forurenseren i denne sammenheng betaler ikke ifølge Gaasland, men belønnes med vel 40 prosent av støtten til norsk jordbruk. Mye av norsk jordbruksareal brukes altså til å produsere ulønnsomme og betydelig forurensende varer som teller lite i selvforsyningsgraden. Han konkluderer med at en «diettendring» skal til for å redusere utslippene, ved at vi må spise mindre rødt kjøtt og relativt mer fisk, melkeprodukter, lyst kjøtt, og ikke minst grønnsaker og annen plantemat. Dette er presist hva den tradisjonelle middelhavskosten representerer og en god grunn å sette middelhavsmat på menyen.

Hvorfor spiller rødt kjøtt så stor rolle?
Mens forbruket av rødt kjøtt må da halveres for å oppnå nevnte utslippskutt, kreves det ifølge Gaasland relativt små forbruksendringer for andre varer. Forklaringen ligger i at rødt kjøtt i forhold til næringsinnhold slipper ut ekstremt mye mer klimagasser enn alle andre matvarer. Han mener da at nødvendig politikk for å få ned utslippene er å redusere de høye subsidiene til produksjon av rødt kjøtt som betyr å senke forbrukssubsidiene. I beregningene er en prisøkning på 50 prosent nødvendig for å halvere konsumet. For forbrukerne motsvares dette av prisnedgang på andre varer som får økt konsum. Den viktigste implikasjonen for forbrukerne vil være at rødt kjøtt går fra å være hverdagsmat til å bli festmat.

Klimapolitikk kan også være bra ernæringspolitikk
Dette er spennende tanker og beregninger, fordi god klimapolitikk i dette tilfellet også kan være god ernærings- og helsepolitikk. Rødt kjøtt bør fortsatt være en del av vårt kosthold, både av ernæringsmessige årsaker (det er den viktigste jernkilde og en viktig kilde til protein, vitaminer og mineraler), men også fordi det smaker godt og betyr mye for vår matglede. Men forskning kan tyde på at for stort inntak av rødt kjøtt og spesielt bearbeidede produkter som pølser og kjøttpålegg kan være forbundet med noe økt risiko for tykktarmskreft, type 2 diabetes og hjerte- og karsykdom.

Selv om forskningen er basert på såkalte epidemiologiske studier, som ikke kan bevise årsak og effekt, kan det være lurt å være føre var, spesielt når andre alternativer til kjøtt kan bety økt helse, spesielt gjelder dette fisk og sjømat. Det er også mye som tyder på at spesielt nøtter, en viktig proteinkilde, men også belgfrukter kan redusere risikoen for de samme sykdommene.

Gjennomsnittlig årlig inntak av rødt kjøtt i Norge er omtrent 50 kilo per innbygger, mens tilsvarende tall for både fisk og hvitt kjøtt er 20 kilo. Mye bra ville dermed oppnås for både helse og miljø om vi kunne få til en lik fordeling mellom kjøtt, fisk og hvitt kjøtt, dvs. ca. 30 kilo av hver.

Oregano kan være en del av løsningen
Slike kostholdsendringer vil nok sikkert ta tid. Imidlertid er det mer som kan gjøres for å redusere klimagassutslipp fra kjøttproduksjon allerede nå. Det finnes spennende forskning på effekten av fôr på metanutslipp far drøvtyggere. Forskere har studert effekten av bl.a. hvitløk, kanel og linfrø i fôr og sett at alle disse reduserer metanutslipp fra storfe.

I 2010, fant forskere fra Pennsylvania State University at ved å tilsette en halv kilo oregano i det daglige fôret til kyr, kunne man redusere metanutslippene med formidable 40 prosent!! Som ekstra bonus førte oregano beriket fôr til 4 prosent økt melkeproduksjon. Det er vel hva man kan kalle i både pose og sekk. Det som er trist er at slik kunnskap ikke blir omsatt til handling som kan gi betydelig gevinst for samfunnet. Oregano, den velduftende urten kan dermed ikke bare brukes som pizzakrydder og heve smaken i middelhavsretter. Den kan være med på å redde vår planet. Noe for norske kjøttprodusenter å se nærmere på?

Hilsen Fedon

Følg bloggen min på

Slik fr du 84 prosent mindre risiko for diabetes

Nei, det er ikke et medikament, kosttilskudd, eller mat. Det er heller ikke mosjon.

Det dreier seg om søvn. Gjennomsnittsmennesket bruker en tredjedel av livet til å sove. Det er da merkelig at søvnen ikke får høyere prioritet. Søvn er blitt en salderingspost for travle, stressede mennesker.

Tallenes nakne tale viser at hver minst tredje nordmann har problemer med søvnen. Noen studier kan tyde på at halve befolkningen sliter med et søvnproblem, i hvert fall i perioder.

Søvnproblemer og risiko for type 2 diabetes

En såkalt systematisk gjennomgang av all relevant forskning og meta-analyse på sammenheng mellom søvnproblemer og risiko for å utvikle type 2 diabetes bekrefter at for lite søvn, for mye søvn, problemer med innsovning og avbrutt søvn er kraftig forbundet med økt risiko:

– 28 pst. hvis du sover mindre enn 5-6 timer pr. natt.

– 48 pst. hvis du sover mer enn 8-9 timer pr. natt.

– 57 pst. hvis du har problemer med innsovning.

– 84 pst. hvis du ofte opplever avbrutt søvn.

Tallene er i stor grad lik for menn og kvinner. Disse resultatene burde være av stor interesse både for den enkelte og for samfunnet. Det viser at det er betydelig potensial for folkehelsen ved å fokusere mer og informere folk om betydningen av søvn for god helse. Diabetes er en av de største og mest kostbare helseproblemer både i Norge og resten av verden.

Hvorfor sover vi dårlig?

Vårt søvnmønster påvirkes av en rekke kulturelle, sosiale, psykologiske, atferdsmessige og miljømessige faktorer. Endringer i det moderne samfunn inkluderer lengre arbeidstid, mer skiftarbeid, og tilgjengelighet døgnet rundt.

Disse endringene har forkortet varigheten av søvnen til færre timer per dag i vestlige samfunn og er med på å hemme innsovningen og forstyrre søvnen. Disse trendene har ført til økt rapportering av utmattelse og trøtthet og overdreven søvnighet på dagtid.

Mangel på nok søvn medfører skadelige effekter på en rekke forskjellige kroppsfunksjoner, herunder negative målbare endringer i forbrenning og metabolisme, hormonfunksjon, og immunsystem.

En annen stor forskningsrapport og meta-analyse viser at for lite søvn (mindre enn 7 timer) øker risiko for å få hjerteinfarkt med 48 prosent og hjerneslag med 15 prosent. For mye søvn (mer enn 9 timer) øker risiko for hjerteinfarkt med 38 prosent og hjerneslag med 65 prosent.

Hvordan påvirker dårlig søvn helsen vår?

Årsaksmekanismer som knytter søvnproblemer til uheldige helsemessige konsekvenser inkluderer endringer i bl.a. hvor mye kroppen produserer av flere hormoner, herunder leptin, ghrelin, insulin og kortisol. Disse igjen kan øke appetitt og kaloriinntak, redusere energiforbruk, og bidra til utvikling av fedme, forstadium til diabetes og økt risiko for hjertesykdom.

Kronisk betennelse i kroppen (inflammasjon) trigges av kort søvn, med mulige konsekvenser ikke bare for hjerte- og karsykdom, men også for andre kroniske tilstander, inkludert kreft. Sammenhengen mellom helseproblemer og innsovningsvansker og avbrutt søvn skyldes også redusert total søvnlengde. Motsatt er det en mindre klar forklaring på mulige mekanismer som knytter økt søvnlengde over 8-9 timer til økt risiko for type 2 diabetes. Depressive symptomer, lav sosioøkonomisk status, arbeidsledighet, et lavt nivå av fysisk aktivitet, udiagnostiserte helseproblemer og dårlig allmenntilstand har alle vist seg å være forbundet med økt søvnlengde og dermed kan de ligge bak sammenhengen mellom økt søvnlengde, sykelighet og dødelighet.

Ta søvnen tilbake

Å arbeide for bedre søvnkvalitet er en billig og sikker investering i egen helse. Elendig søvn kan ofte skyldes noe så enkelt som dårlige rutiner før leggetid, eller dårlig sovemiljø. Den viktigste årsaken er likevel uro, stress og press – i arbeidslivet eller på hjemmearenaen. Personlige kriser, bekymring for sykdom, arbeidsløshet eller økonomiske problemer kan også forstyrre nattesøvnen. Når man først har begynt å sove dårlig, kan redselen for ikke å få sove blir den verste fiende. Andre sovner lett inn på kvelden, men våkner ved 4-5 tiden på morgenen og blir liggende og gruble.

Slik avkortet nattesøvn er sterkt forbundet med stress og uro tidligere på dagen. Dette henger igjen sammen med menneskets særegenskap blant alle skapninger til å leve mye i fortid og fremtid. Det er ingen andre dyr som bekymrer seg for det som har skjedd, som kunne ha skjedd og som kanskje vil skje. Behovet for kontroll skaper lett unødvendig uro og bekymring.

Det er svært viktig at det moderne menneske  “tar søvnen tilbake”. Det er en billig og nødvendig investering i egen helse.  Dagens mennesker har lett for å nedprioritere søvnen på bekostning av andre gjøremål. Det er alltid så mye vi skal og bør gjøre, så mye vi ønsker å delta i. Det er på tide å innse at søvn er viktigere enn å vite hva som til enhver tid skjer i verden omkring oss.

Hvordan kan du få bedre sovehjerte?

Hvis du vil vite mer om søvnens faser, hva skjer med kroppens hormoner og forbrenning når vi sover, om søvnforstyrrelser som søvnapné, samt hvordan du kan legge til rette for å sove bedre og til og med hvilke matvarer kan bidra til bedre søvn, les tema-artikkelen her

Hilsen Fedon

Følg bloggen min på

Er kokte eller stekte grnnsaker sunnere?

Trodde du at kokte grønnsaker er sunnere enn stekte? Det er trolig feil ifølge ny forskning. Å steke (sauté som det heter på kokkespråk) grønnsaker i olivenolje øker nemlig deres antioksidantinnhold og kan bidra til å beskytte mot bl.a. kreft og diabetes. Polyfenoler (en type antioksidanter) fra ekstra jomfru olivenolje overføres til grønnsakene under steking og øker antioksidanter i dem. Det er da viktig å steke på middels eller lav varme og at du unngå stivelsesrike grønnsaker slik som poteter, som da tar opp mye olje, som dermed øker kaloriinnholdet samtidig.  Grønnsaker som vokser over jorden har lite stivelse og tar opp lite fett, men altså tar opp polyfenolene.

En spansk forskergruppe ledet av Professor Cristina Samaniego Sánchez fra Universitetet i Granada har gjennomført en ny studie. Artikkelen ble publisert i tidsskriftet Food Chemistry. Studien viste at steking av grønnsaker er et sunnere alternativ til koking – så lenge man steker i ekstra virgin olivenolje. Studien fant at slik steking i ekstra jomfru olivenolje øker antioksidantkapasiteten og andelen fenoliske komponenter, som er tilstede i rå grønnsaker. Disse fenoliske antioksidantforbindelsene kan bidra til å forhindre kroniske sykdommer, inkludert kreft, diabetes og makuladegenerasjon (aldersrelatert øyesykdom som kan medføre blindhet).

Middelhavskosten- best i test

Som kjent er både ekstra jomfru, kaldpresset olivenolje og stort inntak av grønnsaker en sentral del av den tradisjonelle middelhavskosten, som er den beste dokumenterte i verden i forhold til dens positive helseegenskaper. Det er derfor veldig lurt å sette middelhavsmat på menyen din. Både olivenolje og grønnsaker inneholder fenoler, en familie plantenæringsstoffer som har antioksidanteffekt. Ulike matlagingsmetoder kan øke eller redusere mengden fenoler.

Forskerne sammenlignet hvor mye fenoler ble igjen i potetterninger, gresskar, tomat og aubergine etter å ha stekt dem i olivenolje, en blanding av olivenolje og vann eller kokt i bare vann. Prøvene målte nivåer av fuktighet, fett, tørrstoff, og det totale antall av fenoler, så vel som måling av antioksidant kapasitet. Deres resultater viste at bruk av extra virgin olivenolje til steking av grønnsaker øker både deres innhold av fenoler, men også fettinnhold i varierende grad, og reduserer deres fuktighet, mens dette ikke ble observert med de andre tilberedningsmetoder. Koking i vann kan medføre at antioksidanter lekker ut i kokevannet. Hvis man også konsumerer kokevannet (f.eks. i supper) er det uproblematisk. Men hvis man siler grønnsakene, forsvinner også en del av fenoler, men også vannløselige vitaminer.

Hellas- størst produsent av ekstra jomfru olivenolje

Hellas er landet med den tredje største produksjon av olivenolje i verden etter Spania og Italia. Det som mange ikke vet, er at Hellas er den største produsent av ekstra jomfru, kaldpresset olivenolje av ypperst kvalitet. Den største importør av gresk kalpdresset olivenolje fra Hellas er faktisk Italia, som ikke har nok. Den blir pakket i flasker og blir solgt som italiensk. Hvert år bruker hver greker gjennomsnittlig 22 kilo olivenolje. Dette er det største forbruket i verden. Hver familie på Kreta bruker over fem kilo olivenolje per uke! Oljen brukes i salater, kokte grønnsak- og belgfruktretter, på brød, til steking, i kaker, ja, mer eller mindre overalt. Olivenoljen står for 80 pst. av alt fettforbruk i Hellas. Landet har 2800 presserier, og 350 000 familier lever av olivenoljeproduksjon. Vi har valgt ut og spesialimportert noen av de absolutt beste og prisbelønnede kaldpressede olivenoljer fra Hellas, som du kan finne her.

Står det «extra virgin» på flasken, inneholder den kaldpresset olivenolje. Står det derimot bare olivenolje, eller «ren» (pure) på emballasjen, er ikke oljen kaldpresset. Da er den raffinert, det vil si at den er tilsatt kjemikalier og utsatt for høy varme for å få ut restene som er igjen i olivenene etter kaldpressingen. Denne oljen kan også være en blanding av kaldpresset (som gir smak) og varmpresset (som er raffinert og uten smak eller farge). Kjøp bare extra virgin olivenolje!

Hvordan anvende olivenolje

Olivenolje er ypperlig i salater, og også fin å bruke mot slutten av matlagingen (når maten er ferdigstekt). Olivenolje egner seg til steking på middels høy temperatur, opptil 150 grader over lengre tid, og opptil 220 grader i svært kort tid. Begynner det å røyke av oljen, må den kastes. Røykepunktet til olivenolje er ca. 220 grader. Unngå frityrsteking generelt, uansett hvilken olje det gjelder. Hvis du freser løk og hvitløk i olivenoljen i pannen, tåler den høy varme bedre. De spesielle svovelholdige antioksidantene i løken beskytter nemlig oljen mot å harskne under oppvarmingen.

Hvordan oppbevare olivenolje

Olivenolje bør oppbevares kjølig og mørkt, gjerne i kjøleskapet. Da får den et grumsete utseende. Det skyldes at ca. 25 % av oljen er mettet fett, som blir fast når temperaturen faller. Dette betyr ikke at oljen er ødelagt. Det grumsete utseendet forsvinner når oljen kommer tilbake i romtemperatur. Du kan også ha flasken stående framme på kjøkkenbenken, men da er det lurt å kjøpe en mørk flaske. Du kan også gjøre som italienerne: De pakker flasken inn i aluminiumsfolie. Kjøp helst ikke store mengder og sjeldent, men heller små mengder og oftere, selv om det kan bety at du må betale litt mer. Oljen harskner fortere når den oppbevares varmt og hvis beholderen ikke er godt lukket. Lys, varme og luft er olivenoljens (og alle oljers) verste fiender!

Hilsen Fedon

Følg bloggen min på

Unng Influensa- Styrk ditt immunforsvar

Høst og vinter er influensatid og nå herjer influensa over hele landet.

Det vi hører mest om både i media og fra helsemyndighetene er hvordan vi skal unngå å bli smittet (unngå å nyse uten lommetørkle, vaske hendene ofte, holde et sykt barn hjemme fra skolen, vaksinasjon, osv.) og hvordan behandle sykdommen etter at vi er smittet (medisiner).

Vi ønsker å sette fokus på hvordan vi kan sette kroppen og immunforsvaret i stand til å stå imot infeksjon og bli minst mulig syke dersom vi blir smittet.

Men først kan du lese det viktigste du trenger å vite om influensa, deretter vil jeg fortelle deg hvordan du kan styrke ditt immunforsvar.

De fleste dødsfall forårsakes ikke av selve influensaen

Dødsfallene skylles ofte pnevmokokk- eller streptokokkinfeksjoner. Mennesker som har influensa får ofte det man kaller ”superinfeksjon” med bakterier. Siden slike infeksjoner er mye enklere å behandle med moderne antibiotika enn influensa, vil en ny pandemi mest sannsynlig være langt mindre alvorlig en den var i begynnelsen av forrige århundre.

Hva er symptomene på influensa?

Symptomene inkluderer feber (over 38 grader), hoste, sår hals, kroppsverk, rennende nese, hodepine, frysing og tretthet. Noen kan også få diaré og oppkast i forbindelse med influensa. Disse symptomene kan også være forårsaket av andre tilstander, og det betyr at legen ikke kan vite om du har influensa utelukkende på grunnlag av symptomene.

Hvem har størst risiko?

Forskning viser at friske barn under 2 år og eldre over 65 år har størst sannsynlighet for å bli innlagt med komplikasjoner i forbindelse med influensa. Dessuten blir flere barn mellom 24 og 59 måneder brakt til lege eller sykehus i forbindelse med influensa enn større barn.

Når bør du oppsøke lege?

Dersom du bare har milde influensasymptomer og du ikke har risiko for alvorlig sykdom, trenger du ikke oppsøke lege med mindre sykdommen forverrer seg. Hvis du er i en risikogruppe (gravide, små barn, kronisk syke og eldre) bør du kontakte lege ved de første tegn på influensalignende symptomer.

Når er influensa kritisk?

Barn bør få behandling umiddelbart dersom de puster raskt eller har problemer med å puste, har blålig eller grålig hudfarge, ikke drikker nok, ikke våkner eller man ikke får kontakt, har alvorlig eller vedvarende oppkast, er så irritable at de ikke vil bli holdt, har influensalignende symptomer som blir bedre men deretter kommer tilbake med feber og verre hoste, har feber med utslett, eller har feber og deretter får kramper eller plutselige endringer i sinnstilstand eller atferd. Voksne bør får behandling umiddelbart dersom de har problemer med å puste eller er kortpustet, har smerter eller trykk i brystet eller magen, plutselig svimmelhet, forvirring, alvorlig eller vedvarende oppkast, eller influensalignende symptomer som blir bedre, men deretter kommer tilbake med forverret feber eller hoste.

Hvordan spres svineinfluensa?

Man kan få smitten direkte fra en smittet person eller ved å ta på en gjenstand vedkommende nettopp har tatt på, og deretter ta på egne øyne, munn eller nese. Derfor er det viktig å vaske hendene selv om man ikke er syk. Influensasmitte kan begynne å spre seg allerede en dag før symptomene begynner og i opptil syv dager etter at man er blitt syk.

Hvordan behandles influensa?

For å behandle influensa benyttes Tamiflu (tabletter) og Relenza (inhalasjonspulver), men effekten er omdiskutert. Disse legemidlene er mest effektive dersom de tas innen 48 timer etter at symptomene oppstår. De forkorter gjerne sykdomsforløpet med 1,5 til 2 dager, men de stopper ikke sykdommen helt. Ikke alle trenger disse medisinene, og de kan ha flere bivirkninger, blant annet allergiske reaksjoner, utslett, kramper og psykiske reaksjoner som redusert bevissthet, unormal oppførsel, hallusinasjoner og delirium, spesielt hos barn og unge. Pasienter som har astma og annen lungesykdom kan oppleve astmaanfall og kortpustethet. Andre vanlige bivirkninger kan være kvalme, oppkast, diaré, hodepine, svimmelhet, utmattelse og hoste. Dette er nettopp de symptomene man ønsker å unngå. Noen influensapasienter får dessuten høyere risiko for sekundære bakterieinfeksjoner når de bruker Tamiflu. Og sekundære bakterieinfeksjoner var mest sannsynlig årsaken til den høye dødeligheten under pandemien in 1918. Når Tamiflu brukes som foreskrevet (to ganger daglig i 5 dager), kan det bare redusere varigheten av influensasymptomene med 1 til 1,5 dager. De fleste som har hatt svineinfluensa, har blitt friske av seg selv uten behandling.

Hvordan kan jeg forhindre spredning av influensa?

Vask hendene reglemessig med såpe og vann, særlig etter hosting og nysing. Eller bruk et alkoholbasert rensemiddel. Unngå nærkontakt med syke personer, og unngå å besøke sykehus dersom det ikke er absolutt nødvendig. Unngå å berøre munn, nese og øyne. Dersom du har influensasymptomer, hold deg hjemme, og når du hoster eller nyser, dekk munnen og nesen med et papirlommetørkle. Kast deretter papirlommetørklet og vask hendene.

Bør jeg avlyse reiseplaner?

Bare hvis du allerede er syk. Har du influensasymptomer, bør du enten holde deg hjemme eller på hotellrommet og unngå å reise i syv dager etter at du er blitt syk eller minst 24 timer atter at du er symptomfri, avhengig av hva som er mest langvarig.

Styrk ditt immunforsvar

For å være best mulig rustet til å stå imot infeksjon må vi optimalisere immunsystemet vårt. Hvis vi sørger for at immunsystemet er i utmerket stand, kan det beskytte oss mot viruset, og vi blir ikke syke. I følge WHO vil opptil 1 av 4 bli syke i en influensapandemi, og dette kan skape store problemer. Allikevel vil 3 av 4 ikke bli syke selv om de kommer i kontakt med viruset.

Å vaske hendene og ikke hoste på andre er viktige forholdsregler, men den virkelige garantien mot influensa vil være et immunsystem som fungerer optimalt.

Hvordan beskytte seg uten legemidler og vaksinasjon

Det viktigste er å styrke immunsystemet. Et sterkt immunsystem vil ikke bare hjelpe deg å holde bakterier og virus på avstand, men du vil også føle deg sunn og frisk hele året. Mange matvarer inneholder virus- og bakteriedrepende emner som kan hjelpe immunsystemet å bekjempe nesten alt. Følgende kan forhindre infeksjon ved å styrke kroppens naturlige forsvar.

Vitamin D

Et optimalt vitamin D-nivå er en av de absolutt beste strategiene for å unngå alle typer infeksjoner, og mangel på vitamin D er mest sannsynlig den virkelige årsaken til sesonginfluensa, og ikke selve influensaviruset. Dette er antakelig den viktigste og billigste forsikringen mot influensa. Vi vil oppfordre deg på det sterkeste til å sjekke vitamin D-nivået ditt. Det skal ligge på 120-150 nmol/l).

Det er ikke så mange matvarer som inneholder vitamin D. Derfor kan det å ta D-vitamintilskudd være en måte å nyte godt av vitaminets gode innvirkning på immunsystemet. Dersom du begynner å få influensasymptomer og har ikke tatt D-vitamin tilskudd regelmessig, kan du ta så mye som 1250 mikrogram per dag i to-tre dager for å øke raskt innholdet i kroppen og hjelpe den i å takle den akutte infeksjonen. Det beste er imidlertid å holde vitamin D-nivået på et konstant sunt nivå. Nok sol i sommertiden og tilskudd ellers på året.

Beta D-glukaner fra sopp

Undersøkelser viser at sopp hjelper hvite blodlegemer å fungere optimalt. Hvite blodlegemer er nødvendige for å bekjempe infeksjoner. Alle typer sopp har en gunstig innvirkning på de hvite blodlegemene.

Immiflex og NBG24 er kosttilskudd som er laget av 1-3 og 1-6 beta-glukan, og er en kraftig immunforsterker. Selv om det medfødte immunsystemet ikke nødvendigvis kan beskytte deg fullstendig, vil et optimalt fungerende immunsystem minske sjansene for å få influensa og gjøre deg bedre i stand til å bekjempe virus og bakterier.

Olivenblad-ekstrakt

Mange tar olivenbladekstrakt for å forhindre virus- og soppinfeksjon. Undersøkelser foretatt ved New York University School of Medicine viser at olivenblad-ekstrakt også kan forebygge HIV.

Svarthylleekstrakt (Sambucol)

Kliniske studier i Norge og Israel har vist at svarthyllekstrakt har en positiv effekt på flere typer influensa, hvor pasientene ble friske etter 2-3 dager med svarthyll, mot 4,5-5 dager med Tamiflu. Svarthyll har svært høy ORAC (står for ”Oxygen Radical Absorbtion Capacity” og måler kapasiteten mat eller kosttilskudd har i forhold til å nøytralisere frie radikaler.) I tillegg er det antioksidanter kalt flavonoider som stimulerer immunsystemet. Andre komponenter i svarthyll, kalt anthocyaniner, har en antiinflammatorisk effekt, noe som forklarer virkningen på verk, smerter og feber.

Spis mat som styrker immunsystemet

For å kunne bekjempe forkjølelse og influensa trenger kroppen din en rekke næringsrike matvarer, i hovedsak massevis av friske grønnsaker og frukt. Disse inneholder store mengder vitaminer og dessuten sink. Alle disse er viktige for immunsystemet. Riktig fett, for eksempel fra fisk og nøtter, kan også styrke immunsystemet.

Spis løk og hvitløk regelmessig

Spis løk og hvitløk regelmessig. Disse kan hjelpe deg å bekjempe en pågående infeksjon. Hvitløk inneholder allicin, ajoene og thiosulfinat. Disse tre hjelper kroppen å bekjempe infeksjon og er antibakterielle. Hvitløk fungerer som bredspektret antibiotika, men uten at bakteriene blir resistente. Spis gjerne hvitløken rå og fersk, og husk at den har kraftigere virkning jo mer du knuser den.

Spis fet fisk og omega 3-tilskudd

Omega-3 er avgjørende for å opprettholde et sterkt immunsystem. Det er dessuten svært viktig å unngå skadet omega-6 (transfett, bearbeidet mat) ettersom dette vil skade immunsystemet.

Unngå sukker og bearbeidet mat.

Sukker og mat med høy glykemisk belastning svekker immunsystemet nesten umiddelbart. Vær oppmerksom på at det kan være sukker i matvarer hvor du ikke forventer å finne det (f.eks. ketchup og fruktjuice).

Spis gulrøtter og oransjefargede grønnsaker

Oransjefargede grønnsaker fremmer sunn hud, som er en viktig beskyttelse mot bakterieinfeksjoner. Hvis du ikke vet hvilke grønnsaker du skal spise, prøv gulrøtter, søtpotet, tomater og gresskar. Prøv å spise gulrøtter daglig. Oransjefargede grønnsaker er en viktig kilde for betakaroten, som bidrar til å øke antallet av de blodcellene som heter T-hjelper-celler. Dette er de cellene som bekjemper infeksjoner. Gulrøtter inneholder dessuten falcarinol, et stoff som bekjemper kreft. For å få fullt utbytte av de positive helseeffektene bør du spise gulrøttene rå.

Yoghurt

Kroppen trenger visse bakterier for å fungere skikkelig. Lactobacillus acidophilus er et eksempel på en god bakterie som kroppen trenger fordi den produserer melkesyre i tarmen, noe som hjelper oss å fordøye maten. Uten disse bakteriene ville vi ikke kunne ta opp mange næringsstoffer, og immunsystemet ville bryte sammen. Dessuten kjemper acidophilus aktivt mot sykdomsfremkallende bakterier som salmonella og shigella, hjelper oss å bli kvitt ulike typer diaré og hjelper til og med å bekjempe virusinfeksjoner. En annen vennligsinnet bakterie, Bifidobacterium lactis, har vist seg å styrke immunsystemet hos eldre.

Yoghurt, Kefir, Kulturmelk og Biola med levende bakteriekulturer er en fantastisk kilde til acidophilus og bifidobacterium lactis. Forsøk å spise litt hver dag, helst en variant uten sukker. En porsjon er vanligvis et beger. Når du kjøper yoghurt, les på pakken for å være sikker på at den inneholder levende bakteriekulturer, spesielt acidophilus.

Sink

Sink finner vi i østers, magert rødt kjøtt og kylling, nøtter og bønner. Sink styrker immunsystemet. Undersøkelser viser at selv en mild sinkmangel kan svekke immunsystemet.

Sink finner vi i matvarer som kjøtt og fjærkre, men brød og kornvarer kan hemme opptaket. Det går an å få for mye sink ved å ta tilskudd, og dette kan forårsake kvalme og oppkast. For mye sink vil dessuten senke kobbernivået i kroppen, noe som er nødvendig for opptak av jern. Det er derfor viktig å finne en næringsmessig balanse.

Østers er en meget god sinkkilde. En porsjon inneholder ca 76 milligram sink. Hvis du ikke liker østers, prøv krabbe, storfekjøtt, mørkt kalkunkjøtt eller bønner.

I tillegg til å styrke immunsystemet er sink også avgjørende for cellenes funksjon og stimulerer ca. 100 forskjellige enzymer som fremmer kjemiske reaksjoner i kroppen. Dessuten hindrer sink veksten av bakterier og virus direkte.

Spis paranøtter for selen

Selen er en antioksidant og en komponent i flere essensielle enzymer. I tillegg til antioksidant-effekten kan selen forsinke eller hindre utviklingen av kreft og ha en antialdrende effekt. Selen er også viktig for skjoldbruskkjertelens funksjon. Dessuten styrker det immunsystemet.

Naturlige matvarer som er rike på selen er bl.a. kornvarer (mais, hvete og ris), nøtter (paranøtter og valnøtter), soyabønner, animalske produkter (storfekjøtt, kylling, egg og ost) og sjømat (tunfisk). Andre matvarer som er rike på selen er havre, torsk og kalkun. Paranøtter er blant de beste selenkildene. Det anbefales å være forsiktig med inntaket av paranøtter (to paranøtter dekker dagsbehovet), ettersom for stor dose kan være giftig.

Cayennepepper og chili 

Cayennepepper og chili inneholder stoffet capsaicin som hindrer smertesignaler til hjernen. Dessuten øker det kroppens produksjon av collagenase og prostaglandin, som demper smerter og hevelser. Tabascosaus kan derfor hjelpe mot vond hals. Chili inneholder dessuten mye C-vitamin, noe som har vist seg å minske varigheten av forkjølelser.

Kyllingsuppe

Vitenskapen har bekreftet bestemors visdom: Kyllingsuppe er uten tvil bra mot forkjølelse. Etter å ha gjennomført en rekke tester kom forskerne frem til at det som bekjempet forkjølelsen var kyllingkraften. Basisen for all kyllingsuppe senker slimproduksjonen og hjelper deg dermed å puste lettere når du er forkjølet.

Appelsinjuice

Siden appelsinjuice inneholder store mengder C-vitamin, er den utmerket medisin mot forkjølelse. Et glass appelsinjuice inneholder ca. 120 mg C-vitamin, noe som er litt over den anbefalte dagsdosen (90 mg). Husk at frisk juice er best, så drikk ferskpresset juice hvis du kan.

Grønn te

Grønn te lages av bladene fra planten Camellia sinensis, som er en eviggrønn plante. Grønn te inneholder mye antioksidanter og har dessuten gunstig virkning på immunsystemet takket være alkylaminen, som bidrar til å øke antallet infeksjonsbekjempende blodceller. En undersøkelse foretatt nylig viste at personer som inntok grønn te opplevde 32,1 % mindre forkjølelses- og influensasymptomer enn personene i kontrollgruppen.

Ingefær-te

Blir du forkjølet i Kina, vil du mest sannsynlig bli servert ingefær-te. Ingefær har vist seg å ha milde smertestillende egenskaper og kan bekjempe visse virus.

Drikk vann

Vann er nøkkelen til kroppens evne til å transportere næringsstoffer. Det spiller dessuten en stor rolle for pusten, som er den viktigste måten å generere energi for å leve. Åtte glass om dagen er en god regel, men det er viktigere å være oppmerksom på tørsten. Blir du virkelig tørst, kan det være et du er uttørret. For stort vanninntak anbefales ikke, da det kan føre til at næringsstoffene skylles ut av kroppen.

Andre viktige tiltak for å holde influensaen unna

Vask hendene. Da reduserer du sjansen for å spre virus til nesen, munnen eller andre mennesker. Det er ikke nødvendig å bruke antibakteriell såpe.

Få nok hvile. Er du sliten vil det være vanskeligere å bekjempe influensa. Når vi sover, reparerer kroppen seg selv, og de fleste viktige antioksidantene og antistress-hormonene produseres om natten. En god natts søvn kan holde deg frisk.

Ha effektive verktøy for å håndtere stress. Kronisk stress kan påvirke immunsystemet negativt. Fysisk og følelsesmessig stress kan frigjøre skadelige kjemikalier kalt cytokiner, som tapper oss for det naturlige forsvaret vi trenger for å kunne bekjempe sykdom. Avspenningsteknikker og kognitiv terapi kan være til god hjelp.

Mosjon. Når du trener, øker du blodsirkulasjonen i kroppen. Regelmessig aktivitet gjør at hvite blodlegemer og antistoffer beveger seg raskere gjennom kroppen. Mosjon hjelper også til med å fjerne stress og øker immunsystemets funksjon. Fysisk aktivitet hjelper dessuten lungene å kvitte seg med bakterier. To til tre 10-minutters spaserturer daglig er nok.

Hva du ikke bør gjøre

Hvis du kan, unngå sykehus. Alle slags infeksjoner florerer, er det stor sannsynlighet for at du blir utsatt for svineinfluensa-viruset her.

Tar du antibiotika før en svineinfluensa, øker du risikoen betydelig for å dø av nettopp svineinfluensa. Grunnen til dette er at antibiotika dreper den gode bakteriefloraen som nettopp styrker kroppens forsvar mot influensa. Selv om antibiotika kan være til stor nytte under lungebetennelsesfasen av en virusinfeksjon, kan det være dødelig om det gis til pasientene for tidlig. Det er dessuten viktig å ta pre- og probiotika både under og en uke etter en antibiotikakur. Spis yoghurt eller drikk kefir med levende bakteriekulturer.

Søvnmangel. Får du under seks timer søvn per natt, øker du risikoen for å få forkjølelse og influensa med 300 %. Åtte timers søvn per natt vill bedre immunsystemet ditt betydelig ved å gi deg det metabolske verktøyet du trenger for å bekjempe potensielt dødelige infeksjoner.

Magesyredempende legemidler som Losec og Nexium. Under en pandemi kan slike legemidler få uheldige konsekvenser, da de er forbundet med en 30 % økning i risikoen for å få lungebetennelse. Dersom du går på magesyrehemmende legemidler, snakk med legen om du bør slutte med dem eller ta en pause.

Ønsker du å finne ut om du har nok av de viktigste næringsstoffer for å ha et optimalt immunforsvar, ta kontakt med oss ved Dr. Fedon Lindbergs Klinikk. Du kan også ringe oss på telefon 22 92 60 00 eller skrive en epost til resepsjon@drlindbergs.no

Gjennom detaljerte blodprøver og nøye vurdering av dine kostholds- og livsstilsvaner kan vi hjelpe deg med konkrete og praktiske råd!

Hilsen Fedon

Fedon Msli 7 pk

[vc_row][vc_column][vc_tta_tabs style=”flat” shape=”square” color=”white” active_section=”1″][vc_tta_section title=”Produktinfo” tab_id=”produktinfob0d7-ee96″][vc_column_text]Inneholder halvparten så mye karbohydrater og nesten dobbelt så mye protein som de fleste andre frokostblandinger.

En unik sammensetning som gir deg god og varig metthet, mer stabilt blodsukker og bedre fordøyelse. Du vil fort merke forskjellen![/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Om korn” tab_id=”om-korn”]

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Korn er frukt fra gressarter som dyrkes for å kunne benyttes som føde for mennesker og dyr. Menneskene har dyrket korn siden steinalderen og vi dyrker korn av forskjellige sorter over hele verden.

Kornet er bygget opp av karbohydrater, proteiner og fett. Utover det inneholder kornet også vitaminer og mineraler. Innholdet av de ulike næringsemnene varierer mellom de ulike kornartene, innen arten, mellom sortene og påvirkes av klima og jordsmonn.

Botanisk sett er korn en egen frukttype. En type nøttefrukt hvor frøskallet er vokst sammen med fruktveggen. Denne frukttypen kalles også skallfrukt. Frukttypen finnes kun innen gressfamilien.

Kornsorter og kornprodukter kalles gjerne Cerealier, som er latin og stammer fra korngudinnen Ceres.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Produsent” tab_id=”produsentb0d7-ee96″]

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Fedon er varemerket for en serie matvarer utviklet av Fedon Lindberg.

Alle matvarene i Fedon-serien er nøye gjennomtenkt slik at de kan inngå som en del av  et sunt middelhavskosthold. De har færre karbohydrater (sukker og stivelse), mer protein og mer fiber og inneholder plantefett fra oliven, frø, nøtter og hele gryn.

Dr. Fedon Lindbergs arbeid bidrar til et bedre kosthold i Norge. Jo flere sunne produkter på markedet, jo større er muligheten til å bedre befolkningens helsetilstand. I en hektisk hverdag trenger mange raske løsninger og dagens tilbud av reell sunn ”ferdigmat” i handelen er dessverre fortsatt veldig begrenset.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Ingredienser” tab_id=”ingredienser”][vc_table][b]Ingredienser|Store%20havregryn|Byggflak|Solsikkekjerner|Soyaproteinbiter|Soyaflak|Linfr%C3%B8|Sesamfr%C3%B8[/vc_table][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Næringsinnhold” tab_id=”naeringsinnholdb0d7-ee96″][vc_table vc_table_theme=”simple”]N%C3%A6ringsinnhold,Per%20100g|kJ,1%20789|kcal,428|Fett,19%2C8%20g|[i]-%20hvorav,|[i]mettet,2%2C2%20g|[i]en%20umettet,4%2C2%20g|[i]flerumettet,11%20g|Karbohydrater,31%2C9%20g|[i]-%20hvorav,|[i]sukkerarter,1%2C7%20g|Fiber,13%2C1%20g|Protein,24%2C2%20g|Salt,0%2C03%20g[/vc_table][/vc_tta_section][/vc_tta_tabs][/vc_column][/vc_row]

Test av bundlet produkt

[vc_row][vc_column][vc_tabs interval=”0″][vc_tab title=”Produktinfo” tab_id=”7eb4e04b-0515-1fbd6-dc9d”][vc_column_text]En smakfull rett med storfekjøtt, rotgrønnsaker og linser.

Fedon Slim & Fit er utviklet for å bidra til effektiv forbrenning, økt metthetsfølelse og optimal helse. I kombinasjon med et variert og balansert kosthold vil disse matvarene kunne hjelpe deg å nå dine mål om en sunn vekt og et friskt utseende.

Alle produkter i Fedon Slim & Fit-serien har en optimalt gjennomtenkt sammensetning av proteiner, langsomme karbohydrater og sunt fett.

GLUTENFRI

Tilberedning: Tilsett kun kokende vann

Ingredienser: Storfekjøtt (20,3%), linser (17,2%), soyaprotein, gulrot (5,5%), løk (3,5%), qimiq (fløte (melk), mais- og tapiokastivelse) (3,5%), grønne bønner (3,1 %), kålrot (2,8%), pastinakk (2,8%), blomkål (2,8%), maisstivelse, selleri (2,1%), rapsolje, kjøttbuljong, spinat (1,7%), antioksidant (askorbinsyre) og krydder.

Vekt: 64 gram netto. 290 gram tilberedt (inkludert 2,3 dl vann).[/vc_column_text][/vc_tab][vc_tab title=”Ingredienser” tab_id=”1435093120309-2-8fbd6-dc9d”][vc_table vc_table_theme=”simple”]Ingredienser|||||[/vc_table][/vc_tab][vc_tab title=”Næringsinnhold” tab_id=”695b3872-89f8-1fbd6-dc9d”][vc_table vc_table_theme=”simple”]N%C3%A6rings-%20innhold,Per%20100%20g%0A(t%C3%B8rr),Per%20porsjon%0A(tilberedt),N%C3%A6ringsinnhold,Energi%20%25|kJ,1810,1040,Energi,100|kcal,434,250,,|Fett,20g,11g,Fett,42|Mattet,5%2C5g,2%2C9g,,|Enumattet,9%2C6g,3%2C0g,,|Flerumattet,3%2C3g,1%2C0g,,|Karbohydrater,31g,18g,karbohydrater,30|Suker,4g,2%2C3g,,|Fiber,9g,5g,,|Protein,28g,17g,protein,28|Salt,5%2C3g,3%2C1g,,|Vann,%3C5%25,,,[/vc_table][/vc_tab][vc_tab title=”Attributter” tab_id=”1435095825121-3-1fbd6-dc9d”][/vc_tab][/vc_tabs][/vc_column][/vc_row]

Supergod og supersunn pizza: Prv denne i kveld!

Glad i pizza? Det er nesten det samme som å spørre om du er norsk.

Årlig fortærer nemlig nordmenn 48 millioner pizza, mesteparten dypfryst. Grandiosa alene utgjør 28 millioner solgte pizza per år. Det er i seg selv et interessant og noe særnorsk fenomen, men utvilsomt skyldes det at det er lettvint å putte en frossenpizza i ovnen, med litt ekstra topping, så er middagen reddet. I tillegg er kombinasjonen av en bunn laget med hvetemel (egentlig en loff-variant), ost, tomat og krydder som bidrar med både fett, men ikke minst mye umami smak («kjøttsmak» eller «proteinsmak»), meget lett (for hjernen vår) å like. Ikke minst er denne typen smak noe barn liker og kombinert med lav pris, blir dypfryst pizza kjøpt flittig av barnefamilier, studenter og mange som bor alene.

Det er en kjent og stor utfordring at nordmenn  har noe av det laveste inntak av grønnsaker i Europa. Nordmenn spiser i snitt omtrent like mye rødt kjøtt som grønnsaker og hvis man legger til fjærkre og fisk spiser nordmenn mer enn dobbelt så mye animalsk mat enn grønnsaker.

Hva kunne være da være bedre enn en pizza, hvis bunn er laget av grønnsaker? Vel, dette er presist hva denne oppskriften vil dreie seg om. Ikke vær rask med å dømme, denne oppskriften MÅ du bare prøve!!

Selvsagt får du ikke presis den samme konsistens som i en pizza laget av hvetemel, men du kommer til å bli MEGET positivt overrasket over hvor godt det smaker!

Frontfiguren i denne pizza er blomkål. Hvis man ikke vet at pizzabunnen er laget av blomkål, kan jeg garantere deg at det er umulig å gjette det. Her får du se hvordan du kan gå fram med å lage bunnen, når det gjelder topping vil bare din egen fantasi sette grenser.
Blomkål- rimelig og tilgjengelig Supermat!

Blomkål tilhører sammen familie som andre typer kål, såkalt brassica eller korsblomstfamilien. Den kommer opprinnelig fra landene rundt Middelhavet, men dyrkes nå over store deler av verden, inklusiv i Norge. Botanisk sett er den litt spesiell da den består av mange små sammenvokste blomsterbuketter. Den har derfor fått sitt navn blomkål da dette betyr kålblomst eller blomstrende kål. Den er egentlig en uutviklet blomsterstand omkranset av grønne blader.

Slik kan du bruke blomkål i kosten

Blomkål er mild på smak med sprø konsistens i bukettene. Blomkål egner seg godt til å spises rå, kokt eller dampet, gratinert eller frityrstekt. Rå blomkål kan deles opp i små buketter og brukes i grønnsaksfat, som tilbehør i salater eller som ren snacks. Kokt blomkål egner seg godt til både kjøtt- og fiskeretter. Blomkål skal koke eller enda bedre dampkoke i 10 – 20 minutter. Den blir mye brukt til grateng, stuing og supper. Den har en nøytral smak og en konsistens som gjør at den kan delvis eller helt erstatte potet i mos eller en kald potetsalat.

Helse i hver munnfull

Blomkål har en herlig frisk smak og er deilig og sprø når den spises rå, men visste du at blomkålen er proppfull av vitamin C? I tillegg er blomkål en god kilde til vitamin K, protein, tiamin(B1), riboflavin(B2), niacin(B3), magnesium og fosfor, samt en svært god kilde til fiber, vitamin B6, folat(B9), pantotensyre, kalium og mangan? Den inneholder bare 97 Kcal/100gram og bare 2,3 gram karbohydrat, som gjør at den kan anvendes i alt fra et sunt og balansert middelhavskosthold til både moderat og mer ekstrem lavkarbo kost.

Blomkålhodet inneholder også en rekke plantenæringsstoffer som kan bidra til å forebygge kreft i prostata, eggstokker og livmorhals.

Slik lager du blomkålpizza

Full oppskrift finner du her:

Blomkålpizza blomkål og rivjern

 

Vask og tørk godt blomkålhodet. Del opp i buketter, kun litt av stilken. Kjør i kjøkkenmaskin i ca. 30 sekunder til det blir pulverisert. Det skal bli ca. 2- 3 kopper blomkål «snø». Damp blomkål på rist over kokende vann til det er mykt. Du kan også bruke mikroovn, hvis du anvender slik. Ha så blomkålen over på et rent kjøkkenhåndkle og la den avkjøles litt.

Blomkålpizza vann presses ut

Når blomkålen er litt avkjølt surrer du massen inn i håndkleet og presser ut så mye væske du klarer. Dette er viktig for å unngå en smuldret pizzabunn!

Ha blomkålmassen over i en bolle. Tilsett parmesan, mozzarella, salt, tørket basilikum, tørket oregano, evt. hvitløkspulver og paprikapulver. Tilsett så egg og bland godt gjerne med hendene.

Blomkålpizza bunn ustekt

Bruk hendene og form pizzabunnen på det oljete bakepapiret, ikke for tynn eller tykk. Plasser så pizzabunnen på det oppvarmede stekebrettet og stek i ca 8- 11 minutter til gyldenbrun. Viktig å steke lenge nok for at den skal henge godt sammen.

Blomkålpizza bilde

Ta pizzabunnen ut av ovnen og pynt med ønsket topping. Sett pizza tilbake i ovnen og stek videre i 5- 7 minutter til osten er smeltet og gylden. La pizzaen hvile i 2 minutter før du serverer.

Full oppskrift finner du her

Bon Appetit!

Hilsen Fedon

Slank med bsj-pille??

sj tenker du, men dette kan alts bli en realitet og en behandling som kan potensielt bidra til hjelpe samfunnet med et enormt helseproblem, nemlig fedme og type 2 diabetes og alt som flger med disse. Det du vil lese nedenfor gir ogs ny betydning til ordet avfringspille, som p norsk er en pille man kan ta hvis man har hard mage. Slike piller misbrukes ofte dessverre spesielt av unge kvinner for g ned i vekt, noe som verken virker etter hensikt og kan skape mange helseproblemer. Nei, her er det heller snakk om en pille som inneholder avfring fra slanke mennesker.

Et yrende liv

Vi har ti ganger flere mikrober (bakterier, sopp mm.) i tarmen vr, enn vi har celler i kroppen. Egentlig er vi mest mikrober og litt mennesker? Mange av disse bakteriene arver vi spesielt framoren vr under en normal vaginal fdsel og den tette kontakt vi har som spedbarn med mor (og i mindre grad far). S fr vi etter hvert flere bakterier via maten. Snt sett arver vi ikke bare vre foreldres gener, men ogs deres bakteriegener!

Disse bakteriene, som finnes bde i tarm, hud, munn, nese og skjede viser seg ha enorm betydning for vr helse, vekt og stoffskifte. Og bakteriefloraen pvirkes av veldig mange ytre faktorer. Antibiotika bruk, pestisider og andre miljgifter og til og med kostens sammensetning kan forstyrre mangfoldet av bakterier i ulike retninger, ofte negativ. Kombinasjonen av et stadig mer raffinert og sterilt kosthold og utstrakt bruk av antibiotika og miljgifter i maten kan ha vrt en sterk bidragsyter i utvikling av fedme og type 2 diabetes.


Frysetrket avfring i piller skal bekjempe fedme

Amerikanske forskere planlegger prve en ny slankemetode som virker lite appetittvekkende: 20 overvektige forskspersoner vil f en daglig pille som inneholder et par gram med frysetrret avfring fra andre og slanke personer. De vil gjre dette i 12 uker ogforskspersonenes vekt, kroppssammensetning og en mengde prver, inklusiv hva som skjer med deres insulinflsomhet vil flges nye. Forskerteamet, ledet av Elaine Yu, assisterende professor og klinisk forsker ved Massachusetts General Hospital, vil bruke denne kliniske studie for underske om fekale prver (avfringsprver) tatt fra friske, slanke givere kan hjelpe overvektige pasienter ned i vekt.

Frysetrket avfring inneholder store mengder tarm mikrober, og planen er at disse mikrobene vil bli transplantert inn i tarmen til den som tar pillene. Fekale piller (piller med avfring) har tidligere blitt brukt til transplantere tarmmikrober og behandle effektivt alvorlige tarminfeksjoner. Sistnevnte er heller ingen nyhet i Norge. I flere tir har man brukt klyster med avfring fra friske mennesker for behandle en potensielt livsfarlig tarminfeksjon med bakterien clostridium difficile, som kan oppst etter langvarig antibiotika kur og som er resistent mot alle kjente antibiotiske legemidler.


Er tarmbakterier the missing link?

Svrt viktig forskning fra 2006 viste at overvektige og slanke personer har ganske forskjellige mnstre i sin tarmflora. Interessant nok, fikk overvektigeendret sin tarmflora etter vektreduksjon, som da lignet mer p den fra slanke individer.

Ny spennende forskning tyder p at slike mikroorganismer fra tarmen kan pvirke ens kroppsvekt. En studie fra 2013 gaforsksmus transplantasjon av tarmmikrober tatt fra fire par mennesketvillinger, hvor en av tvillingene hadde normal vekt, og den andre var overvektig. Musenes tarm var gjort steril for bakterier med spesielle antibiotika innen de fikk transplantasjonen. Musene som fikk avfring fra en overvektig tvilling gikk opp i vekt, uavhengig avhva de spiste. Forskeren bak studien, Jeffrey Gordon fra Washington University in St. Louis, fortalte Scientific American at studien antyder en rsakssammenheng mellom tarmmikrober og fedme og at funnet kan potensieltgjre det mulig hindre utvikling av fedme.

Tidligere, en studie fra 2008 p tvillinger fantbevis p at redusert mangfold i tarmfloraen er forbundet med fedme. Og i 2014, forskere fra institutt for molekylrbiologi og genetikk ved Cornell University i USA fant at spesifikke stammer av tarmbakterier (som arves fra mor til barn under vanlig fdsel) kan pvirke fedme.

Forskerne som skal n teste fekale piller mot overvekt er forsiktig optimistisk. Hvis alt gr bra, hper de at behandling med avfringstransplantasjon i pilleform kan brukes som en metode for behandle fedme. Ikke srligappetittvekkende, men spennende er det!

Hilsen Fedon

Sett Middelhavsmat p menyen


Et godt og balansert kosthold!

Et godt og langt liv. Et godt forhold til våre nærmeste. Oppnå så mye som mulig av vårt potensial. Etterlate et positiv fotavtrykk etter oss. Er ikke det noe av det viktigste for oss mennesker? Det dreier seg om balanse – og et liv i balanse forutsetter også et kosthold i balanse.

Mat er svært viktig for vår fysiske og mentale helse, velvære og prestasjon, men skal også formidle livsglede, opplevelse og en følelse av felleskap. Derfor har jeg lagt min elsk på Middelhavskosten, som etter min mening oppfyller alle disse egenskapene på en fantastisk måte! Middelhavskosten er nemlig blant verdens best dokumenterte kosthold ift. helsefremmende effekter, samtidig som Middelhavsmaten er godt egnet både til hverdag og til fest.

Du kan med andre ord spise sunt og balansert (jevn blodsukkerbelastning) uten å føle at du ofrer matgleden, og det er et godt utgangspunkt for å oppnå varige, gunstige kostholdsendringer! Derfor danner også Middelhavskosten grunnlaget for mye av min kostholdsfilosofi knyttet til Smartkarbo og «Kost i balanse«.

Hvordan skal du så gå frem for å oppnå dette?

I mine bøker, som «Mat for livet», «Helt Gresk», «Smartkarbo-ikke ett fett» og «Tid med maten forklarer jeg hvordan vi kan spise i pakt med våre gener og på en måte som sørger for at vårt blodsukker og våre hormoner er i balanse. Jeg presenterer metoder å tilberede mat på som bevarer og ikke ødelegger næringsstoffene eller smaken. Jeg viser matlagingsteknikker som kan gi sunn matglede og mat som gir energi som varer, uavhengig av din helsemessige status. Men enda viktigere, forteller jeg hvordan du kan lære å mestre et ernærings- og livsstilskonsept som du kan ha glede av resten av livet.

Viktige stikkord:

 • Velg naturlig og ekte mat
 • Spis i pakt med dine gener: Spis variert – spre din risiko
 • Spis mat som gir stabilt blodsukker
 • Tenk miljø: Velg hyppig kortreist og økologisk mat
 • Nyt maten – med måtehold

Verdens sunneste mat?

Havets bris, de hvite sandstrendene, og den historiske rikdommen er ikke de eneste grunnene til at millioner av oss er tiltrukket av den sunne livsstil fra Middelhavet. Saftige tomater, kremet feta ost, olivenolje med sin kraftige peppersmak, duften av vill oregano og forfriskende krydder frister våre smaksløker og tilfredsstiller vårt begjær.

Middelhavskosten er det best dokumenterte kosthold i forhold til sine helsefremmende og livsforlengende egenskaper. Forskningsdata fra de siste 50 årene viser at mennesker som bor i landene rundt Middelhavet har hatt lengre livslengde, lavere nivåer av hjerte-og karsykdommer, overvekt og visse typer kreft. Tradisjonelle matvaner fra middelhavsland kan nå finne veien til hjertet av det sunne norske hjem, kjøkkenet.

Masse nyere forskning har gitt meg rett i at det er svært viktig å velge «langsomme» (lavglykemiske) og færre karbohydrater og øke inntaket av protein, fiber og sunt fett.

Mitt kostholdskonsept, Smartkarbo Middelhavskost, er en moderne utgave av det tradisjonelle greske middelhavskostholdet tilpasset dagens nordmenn. Svært mange har testet mine råd og funnet at de fungerer godt i praksis, ved at man får en sunnere vekt, stabilt blodsukker, færre plager og mer overskudd.

Essensen av Middelhavskosten følger prinsippet om mye smak og friskhet uten usunn sterk bearbeidelse. Med basis i olivenolje, hvitløk, vin, fisk, nøtter, frø, yoghurt, ost, hele korn, frukt, bær, sesongens sopp, grønnsaker, belgfrukter, urter og krydder, gleder sunne og velsmakende retter hver gane uten å belaste vekten eller helsen.

Nyt deg til et friskere og lengre liv

Å følge middelhavskosten er enkelt å få til, rimelig og godt. I tillegg er det solid dokumentert at Middelhavskostholdet, rikt på olivenolje, grønnsaker, fisk og grovt korn og et moderat inntak av rødvin, kan gi deg både et lengre og bedre liv – og en smalere livvidde.

En omlegging av kosten slik at den blir mer lik middelhavskostholdet er ikke komplisert. Det er noe alle kan få til. Dette kostholdet er verken lavkarbo eller lavfett, men noe midt i mellom. Jeg kaller det «Smartkarbo Middelhavsmat», for det er kanskje den smarteste måten å leve på for den som vil holde seg frisk og unngå vektoppgang.

Jeg har vært en varm tilhenger av middelhavskostholdet i alle år og det er også dette som danner grunnlaget i “Kost i balanse”, et begrep jeg bruker i alle mine bøker og som forklarer hvordan en mer naturlig balanse mellom langsomme karbohydrater, proteiner og sunne fettstoffer i kostholdet, vil føre til et mer stabilt blodsukker og bedre hormonbalanse i kroppen.

Dermed blir også immunforsvaret bedre, du får mindre leddsmerter, friskere hud, færre allergier og en forbedret mental og fysisk yteevne. Det er ikke noe annet kosthold der de positive helseeffektene er så godt dokumentert. Dette kostholdet fikk i 2011 status som verdensarv fra Unesco og har de siste tiårene seilt opp som den sunneste i verden.

Jeg mener det er hevet over enhver tvil  at dette er det mest effektive kostholdet for å redusere risikoen både for hjertesykdom, diabetes, kreft, Alzheimer, astma, depresjon og betennelsestilstander.  Middelhavskosten er dessuten ypperlig for den som ønsker en varig vektreduksjon eller holde på trivselsvekten.

Så gevinsten ved en omlegging er stor. Dessuten får du spise mat som er en ren nytelse, mat du kan kose deg med. Det er også veldig viktig.

Dette er den tradisjonelle Middelhavskosten:

Selve betegnelsen Middelhavskost er en amerikansk oppfinnelse.

På 1950- og 1960-tallet, da de første studiene viste at folk på Kreta og Sør-Italia hadde mye lavere forekomst av hjertesykdom og kreft og lengre forventet levetid enn i de fleste andre land, ble dette kostholdet, for enkelhets skyld, kalt middelhavskost. Kostholdet besto av mye olivenolje, fisk, grønnsaker, belgfrukter og frukt, nøtter, frø, fullkorn, ost, yoghurt og vin, men inneholdt også poteter og ris og hvitt mel.

Den gang gikk Kretaboerne i snitt 13 km per dag og hadde fysisk krevende jobber. I likhet med folk flest går dagens Kretaboere knapt én km per dag og har lite fysisk krevende jobber. Derfor kan vi ikke bare overføre datidens kosthold til vår tid og tro at det skal gå akkurat like bra i forhold til vekt og helse. Det må justeringer til. Mindre fysisk aktivitet betyr mindre behov for kalorier og da spesielt i form av raske karbohydrater. Årsaken er at karbohydrater lett omdannes til fett fordi de øker sterkt blodsukker og insulin. Lettfordøyelige karbohydrater som pasta, ris, fint brød, poteter og sukker må derfor reduseres, mens alt det andre som utgjør den tradisjonelle Middelhavskosten beholdes i fullt monn.

Jeg ønsker gjøre Middelhavskosten til en større og viktigere del av det norske kosthold, og har brukt mye av min karriere på å formidle fordelene ved et slikt kosthold. Derfor har jeg også nylig lansert nye Fedon.no, hvor du finner både spennende oppskrifter og en nettbutikk med spesielt importerte matvarer av svært høy kvalitet fra Hellas og andre middelhavsland. Dette er produkter som er spesielt helsegunstige, og fra leverandører (ofte småskala produsenter) som holder særlig god kvalitet og som har stor kjærlighet til sine produkter. I tillegg finne du på siden nyttige artikler rundt Middelhavskost, og andre kost- og helserelaterte tema.

Smart å spise og drikke

 • Mye grønnsaker belgfrukter, frukt
 • Mer fisk enn kjøtt
 • Mye olivenolje, nøtter, frø
 • Moderat med meieriprodukter og da mest syrnede produkter og oster
 • Vann er den sunneste drikken
 • Både te og kaffe har en del positive helseeffekter
 • 1-2 glass vin sammen med et godt måltid minsker risiko for hjerte- og karsykdom

 

Helsefordeler ved Middelhavsmat

1400 internasjonale forskningsprosjekter viser følgende helsefordeler for den som legger om til Middelhavsmat:

 • Redusert risiko for hjerte- og karsykdom
 • Bedre kolesterolverdier
 • Redusert risiko for høyt blodtrykk
 • Redusert risiko for overvekt
 • Redusert risiko for diabetes
 • Redusert risiko for Alzheimers sykdom
 • Mindre depresjon
 • Mindre astma
 • Beskytter mot leddbetennelser
 • Økt livslengde
 • I tillegg smaker Middelhavskostholdet fortreffelig, det er lett gjennomførbart, du kan finne det meste du trenger i dagens Norge.

 

De største utfordringene ved det norske kostholdet

 • Vi spiser fortsatt altfor mye sukker. Inntaket bør halveres
 • Nordmenn har fortsatt det laveste inntaket av grønnsaker i Europa. Inntaket bør tredobles.
 • Inntaket av brød og poteter er for høyt
 • Vi spiser fortsatt for mye rødt kjøtt i forhold til hvitt kjøtt, fisk og skalldyr.

 

Smart å ha i kjøleskapet

 • Friske grønnsaker og frukt.
 • Meieriprodukter som lett- og skummet melk, lettrømme, yoghurt naturell, skyr, kesam, smør, et par gode oster.
 • Egg
 • Kaldpresset linfrøolje
 • Nøtter og frø (oppbevares helst i glass med lokk).

 

Smart å ha i kjøkkenskapet

 • Løk, hvitløk og ingefær.
 • Tomater i boks
 • Tunfisk- sardin- og makrell i boks
 • Kaldpresset olivenolje
 • Pesto
 • Majones
 • Urter

 

Smart å ha i fryseren

 • Grønnsaker som erter, spinat og brokkoli.
 • Alle typer bær.
 • Hjemmelaget brød av det virkelig grove slaget.
 • Fiskefileter, Scampi, Kylling- og kalkunfilet. Karbonadedeig

 

Kosthold er ikke alt

Ikke glem at helse dreier seg om mer enn mat. Fysisk aktivitet er også viktig. Så beveg deg jevnlig. Forskning viser dessuten at søvn og stress har vesentlig påvirkning på hormonbalansen i kroppen, som igjen er knyttet til forbrenning. For lite søvn over tid er uheldig. Det samme er kronisk stress, som knyttes til økte nivåer av hormonet kortisol.

 

Smarte tips:

 • Unngå sukker og hvitt mel, spesielt i de matvarene der disse er blant de første tre ingrediensene.
 • Velg belgfrukter og fullkorn i stedet for poteter, hvit ris og pasta eller brød og bakst av fint mel.
 • Spis minst 600 gram fargerike grønnsaker og maks 200 gram frukt og bær daglig.
 • En god fordeling av ukens middager kan være tre ganger fisk og sjømat, vilt, to til tre ganger fjærkre og én til to ganger kjøtt fra storfe, svin eller lam.
 • Spis daglig rå nøtter og frø, gjerne en neve eller ca. 50 gram. De bør helst være rå og usaltet.
 • La kaldpresset olivenolje og rapsolje være hovedkilden til fett i hverdagen. Mindre mengder smør og kokosfett er også sunt.
 • Unngå menneskeskapte og dårlige imitasjoner av naturlige matvarer.
 • Spis ekte smør og dropp margarin. Vær skeptisk til mat som aldri blir «for gammel».
 • Ikke ødelegg maten på kjøkkenet ved å steke på sterk varme. Jo lavere temperatur, desto sunnere blir maten!

 

Fedons middelhavsmeny:

Frokost

Næringsrik styrkemüsli med nøtter

 • Gresk yoghurt naturell, Kesam eller Skyr sammen med bær, linfrø og solsikkefrø
 • Omelett av 2 egg, skinke og valgfrie grønnsaker i biter
 • Eggerøre med røkt laks
 • Havregrøt kokt på en blanding av melk og vann og tilsatt Skyr, Kesam eller gresk yoghurt, hakkede mandler, gresskarkjerner, litt Smartsweet og kanel.

Lunsj

13_gresk salat oppskrift

 • Salat av tunfisk, bladsalat, cherrytomater, stangselleri og purre med en dressing av kesam, sitron, dill, persille, fransk sennep og olivenolje
 • Salat av kylling, grønn salat, kokt egg, grønnsaker etter eget valg, soltørkede tomater og avokado med en dressing av balsamicoeddik, olivenolje, salt og pepper.
 • Gresk salat med agurk, tomat, løk, fetaost og olivenolje
 • Grovt Lavkarbobrød med skinke, avokado, tomat og salatblader.

Mellommåltider

71. Blåbær verrine med Fedon proteinkjeks

 • Ett eple eller en appelsin, pære, fersken eller nektarin
 • 2 kiwi eller klementiner
 • 1 dl druer
 • 4 plommer
 • Kombiner gjerne frukten med 1 lite beger yoghurt naturell eller sukkerfri yoghurt, en håndfull nøtter, frø og mandler

Middag

39. Breiflabb med svarte oliven og tomat

Følg linkene nedenfor til noen gode middagstips på Fedon.no. Her finner du også mange andre sunne og gode oppskrifter du bør prøve:

Kyllingsalat med Kikerter

Marokkansk pytt i panne – med lam

Breiflabb med sorte oliven og tomat

Pitaroudia – Kikertkaker fra Rhodos

Linsesuppe – Helt Gresk!

 

Vel bekomme!

Hilsen Fedon

Prioriterer du deg selv hyt nok? Fem tips:

Gi deg selv en ny start ved å prioritere deg selv! Sett dine behov først basert på det du mener er viktigst i livet ditt og legg om vanene dine, og du vil oppleve en fantastisk forandring. Dette er faktisk ikke egoistisk, som du kanskje tenker.  Ved at du selv får det bedre, blir du nemlig også til større glede for dine nærmeste også!

Still deg selv følgende spørsmål:

Hvor flink er du til å si nei til andre? (på en skala fra 1-10 hvor 10 er veldig flink)

Hvor mye stress opplever du i hverdagen? (på en skala fra 1-10 hvor 10 er mye stress)

Hvor tilfreds er du med din tilværelse? (på en skala fra 1-10 hvor 10 er mest fornøyd)

Hvem og hva er viktigst i livet ditt og hvorfor?  (skriv i prioritert rekkefølge)

Gir du nok oppmerksomhet og bruker du mest ressurser på det du sier er viktigst?

Hva er meningen og målet i livet ditt? :

Hvis du hadde en tryllestav og kunne fjerne tre problemer som plager deg, hvilke ville disse være?

 1. ___________________________________________________________________
 2. ___________________________________________________________________
 3. ___________________________________________________________________

Har du bestemt deg å endre det som må endres og gjøre det som skal gjøres for å bli friskere / få det bedre? 

Mye av den uro og det stress som mange opplever, skyldes at det er stor avstand mellom det man egentlig mener er viktig i livet, og det man faktisk opplever og gjør.  Det er lett å bli overveldet i livets kaos, av alle målene og ansvaret man føler. De aller fleste svarer ganske forutsigbart. Foreldre svarer at barna er viktigst, så kommer ektefellen eller kjæresten, deretter kommer foreldre og andre familiemedlemmer og eventuelt venner. Interessant nok svarer under fem prosent at de selv er viktig i livet sitt, og de som gjør det, plasserer seg selv sist. Bare det at mange ikke nevner seg selv som viktig, illustrerer hvor lite mange prioriterer viktige egne behov.

Ta på oksygenmasken selv først

Når vi reiser med fly, blir vi fortalt at hvis kabintrykket faller, må vi ta på vår egen oksygenmaske før vi hjelper andre. Vi kan ikke gi av noe vi ikke har, og vi er til liten hjelp for andre om vi selv møter veggen ved ikke å pleie oss selv godt nok. Dermed er det en avstand mellom det vi egentlig synes er viktig (for eksempel egen helse), og det vi faktisk sier og gjør.

Selv om mange svarer at familien er viktigst i livet, er svaret ofte nei når vi spør om det er disse personene som får mest oppmerksomhet og tid. Jobben og karrieren er det som opptar svært mange. Mest uttalt er det hos menn, men også mange kvinner opplever at de bruker for mye tid og krefter på jobb, på bekostning av familien og nære relasjoner.

En slik stor avstand mellom det man ønsker og det man gjør er kilde til mye stress og uro. Det er jo slik at alt annet enn bevisst og oppmerksomt å satse på det som er viktig, er ubevisst å satse på det som ikke er viktig.

Her er fem punkt som kan hjelpe deg videre:

 1. Spis bedre
Det betyr: spis variert og balansert mat med langsomme karbohydrater, nok protein, sunt fett, masse fargerike grønnsaker og spis ofte. Holder du en jevn forbrenning og sørger for metthet og energi som varer, gir det et jevnt blodsukkernivå og kroppen din får det bedre og yter mer. Fem måltider om dagen holder forbrenningen i gang (tre hovedmåltider og to mellommåltider).

 2. Beveg kroppen

Kroppen blir bedre og bedre jo mer den brukes! Verdens Helseorganisasjon anbefaler at du beveger deg og får opp pulsen minimum en halv time hver dag. Vil du også bli sterkere og øke din forbrenning døgnet rundt, bør du legge inn styrketrening to-tre ganger i uken. Begynn i det små og hev listen etter hvert som formen stiger. Legger du mosjonen inn i hverdagen, blir den lettere å utføre, som å gå til butikken i stedet for å kjøre.

 3. Stress ned
Når du føler deg stresset, reagerer kroppen som om du stod overfor en reell fare. Den frigjør hormonene som er nødvendige for å takle den, som igjen gjerne fører til ekstra fett rundt magen, nedsatt sexlyst, mindre overskudd, konsentrasjonsproblemer og svekket hukommelse. Maten som fører til store blodsukkersvingninger skaper også stress. Spiser du mat som gir jevnt blodsukker, reduserer du kroppens produksjon av stresshormoner. Lær deg også å mestre stresset ved fysisk aktivitet, meditasjon, yoga og liknende.

 4. Sov nok

Sørg for å få nok hvile og søvn. Dårlig og lite søvn gjør deg uopplagt og mindre rustet til å møte utfordringer. Dårlig søvn er en betydelig stressfaktor for kroppen og kan føre til vektøkning, økt behov for søtt, dårlig blodsukkerregulering og økt kolesterol og blodfettstoffer.

 5. Kjenn deg selv bedre
Hvis du nedprioriterer deg selv og lar ofte jobb og andre menneskers krav gå foran dine egne behov, får du ikke overskudd til å leve livet ditt i balanse. Finn ut hva som er viktigst for DEG. Forandrer du livsstilen din, innebærer det mer enn å forandre kostholdet. Da inkluderer du samtidig bevegelse og mosjon og reduserer stressnivået ditt. Endrer du livsstilen din, skjer det noe fantastisk.

Hvis du vil lese mer om dette, ta en titt på min bok «Tid med maten» .

Lykke til

Hilsen Fedon

Fedon Slim & Fit - Kyllinggryte m. hvitlk 5-pk

[vc_row][vc_column][vc_tta_tabs style=”flat” shape=”square” color=”white” active_section=”1″][vc_tta_section title=”Produktinfo” tab_id=”produktinfob0d7-ee96″][vc_column_text]En smakfull rett med kylling, hvitløk, linser og grønnsaker.

Fedon Slim & Fit er en serie smakfulle måltider med tilpasset næringsinnhold til et sunt og balansert kosthold.

Lite fett og kalorier, og mye proteiner og smak. Et lettvint, raskt og godt måltid som er velegnet enten du ønsker å gå ned i vekt eller bare ønsker et sunt, godt og lettvint måltid.

Produktene er dehydrert ved lav temperatur for å bevare næringsstoffene. De har lang holdbarhet, og er derfor veldig praktisk å “ha liggende” til dager der tiden ikke strekker til.

Svært enkel å tilberede: Åpne posen og hell på anvist mengde kokende vann (2,4 dl – til merket på omslaget). Lukk posen og la stå i 5 minutter. Åpne posen, ha i en skål eller tallerken og legg til salat etter eget ønske.

Tips: Perfekt å ha med på reise!

Vel bekomme!

Fedon Slim & Fit er produsert i samarbeid med norske Dry Tech, og det er kun benyttet norske råvarer. Produktet er ikke tilsatt konserveringsmidler eller ekstra vitaminer eller mineraler.

Best før 09.2019

Obs! En trykkfeil på indre emballasje (selve posen) gjør at 9-tallet ser ut som 5-tall, så best-før dato ser ut som 05.2015. Riktig best før dato står på omslaget: 09.2019.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Produsent” tab_id=”produsentb0d7-ee96″]

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Fedon er varemerket for en serie matvarer utviklet av Fedon Lindberg.

Alle matvarene i Fedon-serien er nøye gjennomtenkt slik at de kan inngå som en del av  et sunt middelhavskosthold. De har færre karbohydrater (sukker og stivelse), mer protein og mer fiber og inneholder plantefett fra oliven, frø, nøtter og hele gryn.

Dr. Fedon Lindbergs arbeid bidrar til et bedre kosthold i Norge. Jo flere sunne produkter på markedet, jo større er muligheten til å bedre befolkningens helsetilstand. I en hektisk hverdag trenger mange raske løsninger og dagens tilbud av reell sunn ”ferdigmat” i handelen er dessverre fortsatt veldig begrenset.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Ingredienser” tab_id=”ingredienser”][vc_table][b]Ingredienser|Linser%20(17%2C5%25)|Kylling%20(86%2C1%20%25%20kylling%2C%20potetmel%2C%20salt%2C%20krydder)%20(22%2C8%25)|Soyaprotein|L%C3%B8k%20(4%2C9%20%25)|R%C3%B8d%20paprika%20(4%2C9%20%25)|Blomk%C3%A5l%20(4%2C3%20%25)|Gr%C3%B8nne%20b%C3%B8nner%20(2%2C5%20%25)|Rapsolje|Maisstivelse|Lime%20(1%2C4%20%25)|Kyllingbuljong%20(soya)|Hvitl%C3%B8k%20(0%2C4%20%25)|Ingef%C3%A6r|Antioksidant%20(askorbinsyre)|Krydder[/vc_table][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Næringsinnhold” tab_id=”naeringsinnholdb0d7-ee96″][vc_table vc_table_theme=”simple”]N%C3%A6ringsinnhold,Per%20100g%0A(t%C3%B8rr),Per%20porsjon%0A(tilberedt),Energi%20%25|kJ,1%20920,1%20070,100|kcal,459,256,|Fett,27%20g,16%20g,45|[i]-%20hvorav,,,|[i]mettet,4%2C4%20g,2%2C5%20g,|[i]enumettet,14%2C5%20g,3%2C9%20g,|[i]flerumettet,7%20g,1%2C9%20g,|Karbohydrater,27%20g,17%20g,27|[i]-%20hvorav%20sukkerarter,3%2C5%20g,1%2C9%20g,|Fiber,8%20g,6%20g,|Protein,30%20g,17%20g,|Salt,4%2C3%20g,2%2C2%20g,|Vann,%3C%205%25,,[/vc_table][/vc_tta_section][/vc_tta_tabs][/vc_column][/vc_row]

Fedon Slim & Fit - Kylling Cayenne 5-pk

[vc_row][vc_column][vc_tta_tabs style=”flat” shape=”square” color=”white” active_section=”1″][vc_tta_section title=”Produktinfo” tab_id=”produktinfob0d7-ee96″][vc_column_text]En deilig kyllingrett med herlig smak av cayenne, lime, og hvitløk.

Fedon Slim & Fit er en serie smakfulle måltider med tilpasset næringsinnhold til et sunt og balansert kosthold.

Lite fett og kalorier, og mye proteiner og smak. Et lettvint, raskt og godt måltid som er velegnet enten du ønsker å gå ned i vekt eller bare ønsker et sunt, godt og lettvint måltid.

Produktene er dehydrert ved lav temperatur for å bevare næringsstoffene. De har lang holdbarhet, og er derfor veldig praktisk å “ha liggende” til dager der tiden ikke strekker til.

Svært enkel å tilberede: Åpne posen og hell på anvist mengde kokende vann (2,2 dl – til merket på omslaget). Lukk posen og la stå i 5 minutter. Åpne posen, ha i en skål eller tallerken og legg til salat etter eget ønske.

Tips: Perfekt å ha med på reise!

Vel bekomme!

Fedon Slim & Fit er produsert i samarbeid med norske Dry Tech, og det er kun benyttet norske råvarer. Produktet er ikke tilsatt konserveringsmidler eller ekstra vitaminer eller mineraler.

Best før 09.2019

Obs! En trykkfeil på indre emballasje (selve posen) gjør at 9-tallet ser ut som 5-tall, så best-før dato ser ut som 05.2015. Riktig best før dato står på omslaget: 09.2019.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Produsent” tab_id=”produsentb0d7-ee96″]

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Fedon er varemerket for en serie matvarer utviklet av Fedon Lindberg.

Alle matvarene i Fedon-serien er nøye gjennomtenkt slik at de kan inngå som en del av  et sunt middelhavskosthold. De har færre karbohydrater (sukker og stivelse), mer protein og mer fiber og inneholder plantefett fra oliven, frø, nøtter og hele gryn.

Dr. Fedon Lindbergs arbeid bidrar til et bedre kosthold i Norge. Jo flere sunne produkter på markedet, jo større er muligheten til å bedre befolkningens helsetilstand. I en hektisk hverdag trenger mange raske løsninger og dagens tilbud av reell sunn ”ferdigmat” i handelen er dessverre fortsatt veldig begrenset.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Ingredienser” tab_id=”ingredienser”][vc_table][b]Ingredienser|Kylling%20(86%2C1%25%20kylling%2C%20potetmel%2C%20salt%2C%20krydder)%20(24%2C6%25)|Linser%20(17%2C5%25)|Soyaprotein|L%C3%B8k%20(6%2C1%20%25)|R%C3%B8d%20paprika%20(5%2C1%20%25)|Tomatpur%C3%A9|Minimais%20(3%2C6%20%25)|Purre%20(3%2C5%20%25)|Qimiq%20(fl%C3%B8te%20(melk)%2C%20mais-%20og%20tapiokastivelse)(3%2C3%25)|Rapsolje|Maisstivelse|Kyllingbuljong%20(soya)|Lime|Hvitl%C3%B8k|Cayenne%20(0%2C02%25)|Antioksidant%20(askorbinsyre)|Krydder[/vc_table][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Næringsinnhold” tab_id=”naeringsinnholdb0d7-ee96″][vc_table vc_table_theme=”simple”]N%C3%A6ringsinnhold,Per%20100g%20(t%C3%B8rr),Per%20porsjon%20(tilberedt),Energi%20%25|kJ,1%20840,1%20050,100|kcal,440,250,|Fett,25%20g,15%20g,45|[i]-%20hvorav,,,|[i]mettet,5%2C3%20g,3%2C3%20g,|[i]enumettet,12%2C1%20g,3%2C6%20g,|[i]flerumettet,6%20g,1%2C8%20g,|Karbohydrater,26%20g,15%20g,25|[i]-%20hvorav%20sukkerarter,7%2C7%20g,4%2C3%20g,|Fiber,9%20g,5%20g,|Protein,31%20g,18%20g,29|Salt,3%2C3%20g,1%2C8%20g,|Vann,%3C5%20%25,,[/vc_table][/vc_tta_section][/vc_tta_tabs][/vc_column][/vc_row]

Fedon Slim & Fit - Biff og Brokkoli 5-pk

[vc_row][vc_column][vc_tta_tabs style=”flat” shape=”square” color=”white” active_section=”1″][vc_tta_section title=”Produktinfo” tab_id=”produktinfob0d7-ee96″][vc_column_text]En smakfull rett med storfekjøtt, linser og brokkoli.

Fedon Slim & Fit er en serie smakfulle måltider med tilpasset næringsinnhold til et sunt og balansert kosthold.

Lite fett og kalorier, og mye proteiner og smak. Et lettvint, raskt og godt måltid som er velegnet enten du ønsker å gå ned i vekt eller bare ønsker et sunt, godt og lettvint måltid.

Produktene er dehydrert ved lav temperatur for å bevare næringsstoffene. De har lang holdbarhet, og er derfor veldig praktisk å “ha liggende” til dager der tiden ikke strekker til.

Svært enkel å tilberede: Åpne posen og hell på anvist mengde kokende vann (2,2 dl – til merket på omslaget). Lukk posen og la stå i 5 minutter. Åpne posen, ha i en skål eller tallerken og legg til salat etter eget ønske.

Tips: Perfekt å ha med på reise!

Vel bekomme!

Fedon Slim & Fit er produsert i samarbeid med norske Dry Tech, og det er kun benyttet norske råvarer. Produktet er ikke tilsatt konserveringsmidler eller ekstra vitaminer eller mineraler.

Best før 09.2019

Obs! En trykkfeil på indre emballasje (selve posen) gjør at 9-tallet ser ut som 5-tall, så best-før dato ser ut som 05.2015. Riktig best før dato står på omslaget: 09.2019.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Produsent” tab_id=”produsentb0d7-ee96″]

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Fedon er varemerket for en serie matvarer utviklet av Fedon Lindberg.

Alle matvarene i Fedon-serien er nøye gjennomtenkt slik at de kan inngå som en del av  et sunt middelhavskosthold. De har færre karbohydrater (sukker og stivelse), mer protein og mer fiber og inneholder plantefett fra oliven, frø, nøtter og hele gryn.

Dr. Fedon Lindbergs arbeid bidrar til et bedre kosthold i Norge. Jo flere sunne produkter på markedet, jo større er muligheten til å bedre befolkningens helsetilstand. I en hektisk hverdag trenger mange raske løsninger og dagens tilbud av reell sunn ”ferdigmat” i handelen er dessverre fortsatt veldig begrenset.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Ingredienser” tab_id=”ingredienser”][vc_table][b]Ingredienser|Linser%20(22%2C2%25)|Storfekj%C3%B8tt%20(17%2C5%25)|Soyaprotein|Brokkoli%20(7%2C9%20%25)|L%C3%B8k%20(6%2C7%20%25)|R%C3%B8d%20paprika%20(5%2C6%20%25)|Champignon%20(3%2C4%20%25)|Rapsolje|Maisstivelse|Selleri|Kj%C3%B8ttbuljong|Tomatpur%C3%A9|Soyasaus|Antioksidant%20(askorbinsyre)|Krydder[/vc_table][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Næringsinnhold” tab_id=”naeringsinnholdb0d7-ee96″][vc_table vc_table_theme=”simple”]N%C3%A6ringsinnhold,Per%20100g%0A(t%C3%B8rr),Per%20porsjon%0A(tilberedt)|kJ,1%20810,1%20060|kcal,434,254|Fett,20%20g,12%20g|[i]-%20hvorav,,|[i]mettet,3%2C6,2%2C1%20g|[i]en%20umettet,10%2C9%20g,3%20g|[i]flerumettet,4%2C6%20g,1%2C2%20g|Karbohydrater,28%20g,17%20g|[i]-%20hvorav,,|[i]sukkerarter,5%2C3%20g,3%20g|Fiber,10%20g,6%20g|Protein,27%20g,17%20g|Salt,5%20g,2%2C9%20g[/vc_table][/vc_tta_section][/vc_tta_tabs][/vc_column][/vc_row]

Dropp nyttrsforsettene for lykkes! Les hvordan

Mer enn halvparten begynner det nye året med ulike nyttårsforsetter. Men hvis vi skal tro på amerikansk statistikk, klarer bare åtte prosent å gjennomføre dem. Man begynner gjerne ved å satse sterkt, men et par uker eller måneder senere overtar den kjente autopiloten…

Er det ikke da mye bedre å droppe forsettene og heller velge å bare leve litt sunnere framover? Livsstilsendring er ikke lett, men den er mulig. Det er en prosess, ikke en impulsiv beslutning som du kan ta den 1. januar for å glemme den kort tid etterpå. Som alle prosesser, vil det finnes bedre og dårligere perioder, små seiere og nederlag.

Det som er avgjørende for å lykkes med livsstilsendring er ikke om man kan gjennomføre en atferdsendring, men en endring i eget tankesett. Man må nemlig endre måte å tenke på for så deretter klare å endre adferd og vaner.   Hva er det som skal til for å lykkes med en sunnere hverdag?  En god plan, et godt forarbeid og en riktig mental innstilling.  Det er ikke nok bare å tenke at nå skal du «slanke deg», for eksempel. Du må vite hva du gjør. Du må vite hvorfor du gjør det, du må ha en skikkelig plan for hvordan du skal gjøre det.

Det er aldri for sent å sette i gang
Husk at du kan når som helst gjennomføre positive endringer. Det må ikke være i januar. Det er viktigere å nå dine mål, enn når dette skjer. La oss si at du setter som mål å gå 10.000 skritt hver dag. Det er mer sannsynlig å lykkes hvis du begynner med kanskje 2.000 skritt, dersom du har vært helt inaktiv og øke gradvis. Kanskje oppnår du målet først i juni, men da har du nådd målet. Hvis du tar et skippertak og begynner fra dag én med 10.000 skritt, er sannsynligheten stor for at du ikke fortsetter med det.

Her er noen gode tips som du kan bruke for å lykkes i år:

Gjør det for deg selv- ikke for andre

Er det DU som vil dette?

• Første skritt er å finne ut om dette er DITT mål. Hvis du tror at det er en selvfølge, så tar du feil. Dette er veldig avhengig av oppveksten din.  Hvis du har vokst opp med foreldre som har ønsket å kontrollere deg i stor grad, så vil du gjerne utvikle deg enten til en person som sier ja og er lydig, eller en som gjør opprør. Du kan ha hatt foreldre som har overført sine egne ønsker og drømmer på deg, slik at du ikke har hatt anledning til å finne ut hva som er dine egne ønsker og drømmer. Sette deg ned og finn ut at dette vil JEG.

• Neste skritt er å spørre deg selv: Hva er grunnen til at jeg vil dette?     La oss si at du vil gå ned ti kilo. Sett deg ned i ro og mak og skriv ned alle de grunnene du kan finne. Bruk god tid på dette. Sett gjerne opp en skala fra 1 til 10 for hva som er viktige grunner til at du vil gå ned i vekt.  Hvilken betydning har det for deg at du ser overvektig ut?  Gå til skapet, ta frem de fine klærne, prøv dem gjerne på deg – det kan kanskje være en 10’er.    God helse er kanskje veldig motiverende for deg og kommer høyt opp på skalaen. Du er f.eks. redd for å få diabetes. Skriv det opp og plasser det på skalaen.

På denne måten får du et klart bilde av hva du ønsker, og en mye mer gjennomtenkt start på prosessen.  Folk som setter mål relatert til selvutvikling er mer sannsynlig å oppnå disse sammenlignet med mål knyttet til vekt, penger eller forhold. Du kan faktisk oppnå de sistnevnte mål lettere, når du fokuserer på først på å forbedre deg selv. Glem hva andre mener du burde gjøre og finn ut hva du egentlig vil at livet ditt skal være.

I stedet for å fokusere på ett mål, slik som å gå ned et antall kilo, tenk og sats heller på å gjøre små endringer i livet ditt til det bedre. Små endringer på flere områder kan ha en større betydning for din helse. Og når du forplikter deg til en ny livsstil, er det ikke lenger om å møte et bestemt mål, men det er om å klare flere små endringer i hverdagen din, som bygger på og forsterker hverandre med tiden.

Skriv det ned – ta knekken på sabotøren i hodet ditt
Noe av det viktigste du kan gjøre for å nå DITT mål, etter at du har fått et klart bilde av grunnen til at du ønsker det, er å skrive målet ned på papir eller på datamaskinen, eller si det høyt.Hos noen har det størst effekt å skrive det ned, andre finner det mest effektivt å si det høyt. Du må finne ut hva som passer best for deg. Du kan selvfølgelig gjøre begge deler også!  Dette enkle tiltak vil øke dramatisk sjansene for å lykkes. Ifølge amerikansk forskning er sjansen for å lykkes hele ti ganger større når man setter et meget spesifikt mål, som man skriver ned.

Grunnen til at du må skrive det ned og/eller si det høyt, er at det ikke er nok å tenke på det. I det øyeblikket du tenker at nå skal jeg gå ned X antall kilo, så begynner nemlig sabotøren i hodet ditt å prøve å ødelegge det: Ja, ja, dette har du prøvd før uten å klare det, du klarer det nok ikke denne gangen heller!

La ikke sabotøren din gjemme seg bort i hjernen din, men ta ham frem i lyset og se på ham. Og så kvitter du deg med ham! Å kvitte seg med negative tanker blir alltid lettere ved å gjøre noe konkret som demonstrerer at du gjør det.

Ha en konkret plan.

Det er først etter at du har gjort disse forberedelsene, at du kan begynne å tenke på hvordan du skal konkret gjennomføre det du ønsker i praksis.

Også her må du forberede deg. Du må bestemme deg for om dette er noe du vil fortelle andre om, eller om du vil holde det for deg selv. Hva passer best for deg? Hvis du finner ut at det vil være mest effektivt for deg å fortelle det til andre, må du finne ut hvem som bør få vite det, og hvem du ikke bør fortelle det til. Sabotører finnes ikke bare i ditt eget hode!

Når du har tatt disse bestemmelsene, kan du begynne å tilrettelegge gjennomføringen. Ta med deg all den hjelp du kan få. Det er ofte mange gode råd å finne i aviser, ukeblader, på nettet og andre steder. Sett deg ned og ta for deg alle tips du finner, og velg det som passer. Det er også lurt å be om hjelp fra fagfolk, hvis du har forsøkt mange ganger uten å få det til.

Forskning viser, paradoksalt nok,  at jo sterkere man ønsker å oppnå et mål, desto mindre sannsynlig er at man har en konkret plan for det. Like viktig er å unngå å ha alternative planer, i tilfellet den originale planen ikke fører fram. Å ha alternativ plan, kan nemlig nettopp føre til at man lettere dropper hovedplanen.

Begynn gjerne på en mandag
Det er starten av en ny uke og det er lettere å sette denne ukedagen som starten på en endring. Tro det eller ei har det blitt forsket på dette av John Hopkins Universitetet, dom bekrefter at mandag er både populært og effektivt valg for en ny start. Men det er ikke nok med en konkret dato.

Runde tall funker best
Av psykologiske grunner fungerer det best å velge runde tall for målene, som for øvrig må være målbare. Idrettsforskning viser dette. Det er f.eks. bedre å setter som mål å gå ned fem kilo heller enn seks.

Det må gjerne koste litt

Forskning, riktig nok fra USA, viser at individer som gikk med på å betale et beløp hvis de ikke klarte å gå ned i vekt, klarte å gå 7 kilo mer ned i vekt enn de som ikke hadde en slik «pisk» å ta hensyn til. Du kan f.eks. bestemme fra starten at du får bruke X beløp som belønning når du lykkes, eller donere tilsvarende beløp til en bestemt veldedig organisasjon, hvis du ikke får det til.

Del opp elefanten
Det fungerer å dele opp «elefanten». Det er nemlig overkommende å takle det overveldende bit for bit. Man det kan også bli for mange elefanter. Forsøk å sette et realistisk mål, ellers blir det vanskelig å gjennomføre og del målet opp i flere delmål med konkret plan og konkret tidsangivelse.

Viljen kan trenes

Viljen er jo et resultat av tanker. Akkurat som med muskler, kan tankene og viljen trenes. Men det er så mye trening man kan klare på en gang, før man må hvile for å få nye krefter. Det er også derfor vanskeligere å gjennomføre endringer på kveldstid etter en slitsom arbeidsdag. Spesielt når det gjelder nye tiltak som å mosjonere eller meditere, er det veldig fornuftig å planlegge disse så tidlig som mulig på dagen, når viljen fortsatt er sterk. Vurder å gå på tanketreningskurs, som vi også tilbyr jevnlig på klinikken i Oslo.

Hold ut i minst tre måneder

Adferdsforskning viser at når man har klart å gjennomføre en endring i minst 90 dager, er sjansen stor for at man har fått etablert en ny vane.

Hvordan motstå fristelser
Så kommer den første fristelsen, som du kanskje har opplevd at du sprekker på før. Det kan for eksempel være det første selskapet i det nye året. Du VET at det vil bugne med god mat og drikke. Forrige gang sprakk du så det suste, og det var DEN «slankekuren».  Still opp forberedt denne gangen med en klar plan på forhånd.

Du har satt deg ned, tenkt nøye over saken og bestemt deg for hva du kan spise og ikke spise. Når desserten kommer, si: Jeg er så mett, kan jeg bare få smake litt?

Husk at det som ikke kommer på tallerken, blir heller ikke spist. Det samme gjelder innkjøp. Det som ikke blir kjøpt, blir ikke spist. Husk også omvendt at noe er først sunt når det blir spist…

Så se for deg hva du skal «kose deg med», og hvor mye av det du skal kose deg med. Da vet du hva du har å forholde deg til. Bruk god tid på det, spis langsomt og nyt hver bit! Skal du kose deg hjemme, bruk samme fremgangsmåte før du går i kiosken!

Vær din egen heiagjeng
Noe av det aller viktigste du kan gjøre, er å feire deg selv hver eneste dag du klarer å gjennomføre det du ønsker.Du kan for eksempel gjøre det om kvelden, når du står der foran speilet og pusser tennene. Rett deg opp i ryggen,  og gi deg selv en skikkelig klapp på skulderen. Tenk på det du har klart denne dagen.

Vi er så strenge og negative med oss selv, og har så lett for bare å tenke på det vi ikke har klart. Det kommer det ikke noe positivt ut av!

Valget er DITT
Alle som er fysisk og psykisk frisk, har et valg. Hver gang man tar en røyk, spiser godteri, dropper treningen, har vi VALGT det. Det er ingen andre som tvinger sigaretten eller godteri inn i ens munn! Vi er sjef over vårt liv, vi har ansvar for våre handlinger, ingen andre.

Det er hjelp å få
Hvis du tross alle gode forsøk og grundige forberedelser ikke klarer å gjennomføre endringene du ønsker og trenger, finnes det hjelp for å bli kvitt tankemønstre som holder deg tilbake og klare å realisere dine mål.

Vi har lang erfaring med å hjelpe folk få til bedre levevaner, sunnere kosthold, mer mosjon, bedre søvn, mindre stress. Ta kontakt med vår klinikk, så hjelper vi deg også!!

Godt nytt år og lykke til med det du ønsker!

hilsen Fedon

 

Nytt r, nye muligheter!


Endre vaner? Skynd deg langsomt!

Julebordsesongen er definitivt over og du har kanskje bestemt deg for å realisere dine nyttårsforsett nok en gang. Da kan det være lurt å se tilbake til året som gikk. Hvordan gikk det egentlig? Fikk du til permanente og positive endringer i livet ditt, eller et kortvarig skippertak med svetting på treningsstudio i januar og februar og en eller annen kur som du fort ble lei av og gikk tilbake til det du var vant til fra før?

Det kan være lurt å ta et oppgjør med deg selv og tenke godt igjennom din livssituasjon, før du kaster deg på noe av det samme en gang til. Hvorfor ønsker du egentlig å slutte å røyke, gå ned i vekt eller mosjonere mer? Hvordan kan du rent konkret få til permanent endring? Har du reelle sjanser for å lykkes, eller står det mange praktiske eller personlige hindringer i veien? Er du villig, parat og i stand til å prioritere bedre slik at du kan få det til denne gangen?

Å endre vaner er litt som å lære seg å skrive med den andre hånden. Alle kan få det til, resultatet er ikke like pent og det kan ta lenger tid for noen enn for andre. Men alle kan få det til hvis de virkelig ønsker det, fokuserer på det, prioriterer det høyt nok og øver. Adferdsforskning viser at det tar mellom ett og fem år for voksne mennesker å etablere en ny vane. Det er dermed god grunn til å ha en ydmyk men optimistisk og realistisk holdning i forhold til oppgaven.

Det er viktig å sette deg realistiske og riktige mål. Du må ikke forveksle ønsker og mål. Mål skal være SMART, dvs. Spesifikke, Målbare, Attraktive, Realistiske og Tidsbestemte.

Del gjerne hovedmålet til flere delmål, så blir det hele mer oversiktlig og lettere gjennomførbart. Det er viktig å belønne deg underveis for hvert delmål du når. All endringsprosess innebærer tilbakefall. Det er ikke verdens ende om du ”skeier ut”. Husk at å gjøre feil ikke er det samme som å mislykkes totalt. Prøv å unngå ”alt eller intet” mentaliteten. Lær av dine feil, men la dem ikke ødelegge det hele for deg. Forsøk å lytte til din kropp.

Livsstilsendring har mest å gjøre med hva vi putter i våre tanker

Det er viktig å opprettholde motivasjonen. Tenk ofte på hvorfor du har bestemt deg for å arbeide for en bedre livsstil. Alt som er verdt å ha eller få, er det verdt å jobbe for. Det er viktig å snu hindringer til utfordringer. De viktigste ord du hører er dem du forteller deg selv. Negative tanker er som grus. Man kan bære noen få uten problemer, men hvis man samler mange nok, blir det for tungt å bære. Tankene kan trenes på samme måte som kroppen. Jeg har sett fantastiske resultater hos flere av mine pasienter etter å ha fått hjelp til tanketrening. Nylig kom en kvinne til meg som hadde gått på tanketreningskurs på klinikken vår 2 år før. Etter dette kurset klarte hun å gå 23 kilo ned i vekt uten å få ytterligere hjelp og oppfølging. Dette er bare et lite bevis på tankens kraft.

Vi holder regelmessig tanketreningskurs på klinikken i Oslo. Det er snakk om 4 timers kurs som foregår på kveldstid. Det kan være noen av de beste investeringene i egen helse og velvære! Neste kurs holdes torsdag 21. januar kl 17.00 – 19.00 ved Dr. Lindbergs Klinikk i Oslo (pris kr. 1 590,-).

Før du setter i gang med ditt nyttårsforsett, hvis du ikke allerede har gjort det eller gitt opp, får du her noen gode råd som kan hjelpe deg nå en sunnere vekt og bedre helse:

Sett riktige mål

Fokuser på kostholds- og livsstilsforbedring, heller enn vektreduksjon. Ubalanserte hurtigkurer fører ofte til tap av en god del muskler og vann i tillegg til fett. En høy muskelmasse er avgjørende for en høy forbrenning og du bør gjøre alt du kan for å bevare, ja helst øke din muskelmasse gjennom tilstrekkelig proteininntak og styrketrening.

Du blir ikke slank av å telle kalorier, på samme måte som du ikke blir rik av å telle penger. Fokuser heller på å velge riktige matvarer og sette dem sammen på en hensiktsmessig måte.

Husk at du kan ikke spise deg til bedre kondisjon eller trene deg til sunnere kosthold. Det er kombinasjonen av et sunt kosthold og hensiktsmessig mosjon som hjelper best.

Sett spesifikke mål. ”Å trene mer” høres flott ut, men er lite spesifikt. Å gå en halv time daglig er et mer fornuftig og konkret mål. Men er det realistisk fra dag en? Det er viktig å sette mål som du faktisk har forutsetninger til å kunne gjennomføre, ellers blir det bare ønsketenkning.

Belønning er viktig men ikke med mat

Det er viktig med ”gulrøtter”, dvs. med belønning når du når dine mål. Det virker sterkt motiverende å få noe du virkelig ønsker deg, det kan være nye klær, en CD eller en opplevelse. Husk på at små hyppige belønninger, når du oppnår dine delmål, virker bedre enn én stor belønning for vanskelige mål, som krever stor innsats. Bruk aldri mat som belønning (det gjelder ikke minst mødre overfor sine barn).

Vær bevisst på hva du putter i munnen

Husk på at det er hverdagen som teller. Hvis du skeier ut daglig er det lite sannsynlig at du vil nå dine mål. Det er du som bestemmer hva du spiser og det er du som får konsekvensene når du velger feil. På den annen side er det lite lurt å ergre seg over en utskeielse. Tenk godt gjennom hvorfor du gjorde det, og prøv å unngå den samme feilen igjen.

Unngå kjedereaksjoner

Prøv å identifisere hvilke sosiale og miljømessige situasjoner kan trigge feilspising og prøv å unngå disse. Kanskje spiser du feil mens du ser på TV eller får lyst på søtt hver gang du drikker kaffe? Da kan det være lurt å unngå slike situasjoner. Generelt sett vil man spise oftere feil, når uheldige matvarer er lett tilgjengelig.

Spis ofte og nok

Meget vanlig feil er å spise lite for å gå ned i vekt. Husk at det er mer ”mat” og langt færre viktige næringsstoffer i en brødskive enn en kilo brokkoli. Du kan og bør spise ganske mye mat, men helst mat som ikke er for energitett. Unngå sukker og stivelse og for mye fett så lenge du ønsker å gå ned i vekt.

Tips og inspirasjon til et sunnere kosthold i 2016 finner du her.

Lytt til kroppens signaler

Ofte venter man ikke nok til å kjenne etter om man er mett eller ei. Stress gjør at man spiser for fort og dermed for mye. Det tar ca 15 minutter for hjernen å formidle metthetsfølelsen. Det er derfor viktig å spise saktere. Fiber fra grønnsaker, belgfrukter og frukt samt nok fisk, kjøtt, kylling og egg gir økt metthetsfølelse. Det er ofte best å forsyne deg to ganger, forutsatt at du tar mindre mengder hver gang.

Ikke alle klarer å gjennomføre sine ønskede endringer uten hjelp. Vi har lang erfaring med å hjelpe folk få til bedre levevaner, sunnere kosthold, mer mosjon, bedre søvn, mindre stress. Ta kontakt med vår klinikk, så hjelper vi deg også!!

Godt nytt år og lykke til med det du ønsker!

Fedon-signatur_Hilsen-Fedon