hits

april 2016

S stresset er du: ta selvtesten!

 

Livets stress: Kjemper du imot eller flykter du?

Stress er dessverre meget vanlig, hele 36 pst. av nordboere oppgir å være stresset i hverdagen. Stress er også svært skadelig for helsen. En av de viktigste årsakene til at vi ikke er oppmerksomt til stede generelt i våre liv, er stress og uro.

Stress er i utgangspunkt ment som en mekanisme for å gjøre dyr (og mennesker) i stand til å kjempe eller flykte. I naturen vil dyr bli stresset enten når de er truet, eller når de skal være årvåkne og parat til å jakte for å få tak i mat.

Stresshormonene forbereder kroppen til handling. Pulsen og blodtrykket øker, blodsukker blir frigjort fra lagrene, slik at de kan løpe fortest mulig. Å løpe etter en akutt stressituasjon fører til at stresshormonene fort fjernes fra blodbanen. Når faren er over, sitter ikke en antilope og tenker på hva som kunne ha skjedd, eller bekymrer seg for hva som kan komme til å skje i fremtiden, en ny løve? Den går rolig tilbake til sitt vante liv, spiser gress og har det fint.

Heldigvis trenger de fleste av oss ikke frykte for livet, og vi trenger heller ikke å gå på jakt for å få tak i mat. Vi stresser likevel, kanskje fordi vi har takket ja til for mye og har frister å overholde, eller fordi vi bekymrer oss for barna, jobben eller økonomien. Samtidig løper vi heller ingen steder. Vi sitter bak PC-ene våre, og stresshormonene fortsetter å være kronisk forhøyet, de fjernes ikke fra blodbanen. Det virker ødeleggende for både psyke og kropp.

Hvordan stress kan gjøre deg syk

Les mer om dette viktige tema og hvordan stress kan gjøre deg syk på nettsiden vår. Der kan du lese om  hvilke negative effekter kronisk eller hyppig stress har på kroppen og hjernen. Ikke minst kan du lese hvordan stress kan påvirke fordøyelsen negativt, hvordan hjernen og tarmen kommuniserer kontinuerlig med hverandre. Du vil også lese hvordan du kan overvinne stress.

Test deg selv: Hvor stresset er du egentlig?

Det behøver ikke å være slik at man må se stresset ut for å være det. Indre uro er en av de største årsakene til stress.

Ta denne enkle testen for å finne ut hvor stresset du er. På klinikken vår har vi også mer avanserte metoder å måle stress og gi veiledning for å klare å dempe det.

Besvar hvert av spørsmålene, og gi:

0 poeng for ”nei/aldri”

1 poeng for ”av og til”

2 poeng for ”ja/ofte”

Hvor ofte fører du deg:

engstelig eller deprimert?

aggressiv eller sint?

forvirret eller overmannet?

utilstrekkelig?

trett uten påviselig grunn?

 

Hvor ofte pleier du å:

havne i stressende situasjoner (på jobben, hjemme eller andre steder)?

ha problemer med å sovne?

ikke klare å sove i åtte timer?

oppleve lav kjønnsdrift?

slanke deg for å ha kontroll med vekten?

føle trang til søtsaker, raffinerte karbohydrater og ferdig-/hurtigmat?

ha dårlig hukommelse og/eller konsentrasjon?

oppleve verking og vondt i hode, nakke eller skuldre?

lide av halsbrann, luft i magen, oppblåsthet, løs avføring eller forstoppelse?

få infeksjoner som influensa, forkjølelse, bihuleproblemer, hudinfeksjoner?

 

Har du fått påvist:

høyt blodsukker?

høyt blodtrykk?

høye triglyserider?

høyt totalt kolesterol og lavt HDL-kolesterol?

 

En samlet skåre på 0–6 tyder på lavt/normalt stressnivå.

7–12 tyder på moderat stressnivå som krever endringer i livsstilen.

12 poeng eller mer gjør deg utsatt for kronisk sykdom på grunn av høyt stressnivå. Du bør søke hjelp for å få bukt med dette problemet.

Stress og for lite søvn kan ødelegge din helse, dine nære relasjoner og din jobb. Derfor er det viktig å få gjort noe med det. Har du hatt problemet lenge, kan det være viktig å be om hjelp.

Lykke til!

Hilsen Fedon

Følg bloggen min på

Slik ker du din forbrenning uten slss!

Her får du vite det som er viktigst angående din forbrenning!

Forbrenningen er det som skjer i hver eneste celle i kroppen vår, hvert sekund, livet ut. Det som blir forbrent er næringsstoffer fra maten, i prinsippet enten glukose (blodsukker), fettsyrer, ketonlegemer, aminosyrer og alkohol. Kroppens forbrenning er i betydelig grad genetisk bestemt, men genenes uttrykk bestemmes av måten vi spiser og lever.

I tillegg vet vi nå at forbrenningen vår påvirkes i stor grad av type og mengde bakterier vi har i tykktarmen vår. Husk at vi har ti ganger flere bakterier i tarmen enn vi har menneskeceller i kroppen vår. Disse bestemmes også av måten vi spiser og lever. Her kan du lese mer om forbrenningen.  Vet du forresten hvor mye du forbrenner og hvordan du kan finne det ut? Her får du svaret.

Dette er viktigst for forbrenningen

Det er mange faktorer som kan påvirke forbrenningen positivt eller negativt. Alder og kjønn er viktig. Menn forbrenner generelt mer enn kvinner og unge mer enn eldre mennesker. Noe av det viktigste som avgjør hvor mye man kan maksimalt forbrenne i hvile, er mengden av muskelceller og hvor trent disse er. I tillegg spiller søvnlengde og kvalitet svært mye, samt hvor fysisk aktiv man er.

Å spise nok mat er viktig, spiser man for lite, faller forbrenningen akkurat som flammen i en peis som ikke får nok ved. Men noen typer ved brenner bedre eller fortere/saktere enn andre. Det samme gjelder maten vi spiser. Matmengde og kostens sammensetnings spiller enorm rolle for vår forbrenning.  Du har sikkert hørt at for å gå ned i vekt, er det bare å få i seg færre kalorier enn det du forbrenner. Her kan du lese hvorfor en kalori ikke er en kalori.

Dette er enkle tiltak for å øke din forbrenning

Å forbrenne kalorier – er ikke det noe som vi bare kan gjøre ved å trene?

Nei, ikke nødvendigvis. Det du spiser, skal også kunne påvirke forbrenningen. Det finnes en del matvarer som skal øke kroppens evne til å brenne kalorier.

Her kommer gode råd for å hjelpe din forbrenning. Imidlertid kan du ikke forvente å ha topp forbrenning hvis du ikke sover godt/nok, er fysisk aktiv og spiser balansert, det jeg kaller en smartkarbo middelhavskost.  Vær raus med sterkt krydder i maten din, spis fet fisk og mye grønnsaker, bruk mest olivenolje og dernest kokosolje og klarnet smør som matfett, kos deg med litt nøtter og drikk mye vann. Dette er blant matvarene som skal sette fart på fettforbrenningen.

bigstock-Christmas-Decoration-37667722

 

 

 

 

 

 

 

 

Krydder

Bruk gjerne raust med sterke krydder i maten din. Chili, cayennepepper, svart pepper, hvitløk, sennep, paprikapulver og ingefær øker kroppstemperaturen og energiforbruket.

Chili sies å trone på toppen når det gjelder effekt på forbrenningen. Dette krydderet inneholder et stoff kalt capsaicin, sies å øke stoffskiftet (kroppens energiomsetning) med opptil 25 %, men effekten er kortvarig. Studier viser at inntak av 2-3mg capsaicin, tilsvarende 1-1,5 gram chili kan bidra til redusert matinntak og større metthet og bidra til mindre vektoppgang etter avsluttet slanking. Paprikapulver inneholder også capsaicin.

Sterk pepper, hvitløk og ingefær skal også bidra til å øke forbrenningen ved å stimulere leveren, som er kroppens mest effektive fettforbrenningsorgan.

Kanel får kroppen til å bli mer følsom for det fettlagrende hormonet insulin og kroppen skiller ut mindre av hormonet. En kvart teskje kanel daglig skal være nok for å gi god effekt, ikke minst på blodsukker, kolesterol og triglyserider.

Mattilsynet har gått ut med en advarsel mot å innta mye kanel daglig, siden krydderet inneholder stoffet kumarin som ved høyt inntak sies å kunne skade leveren. Men et daglig inntak på 1,5 gram, ca en kvart teskje, er ifølge Mattilsynet greit. Dette er også mengden som skal til for å få de nevnte effektene. Kanel i kapsler som tilskudd er tryggere fordi det anvendes kanelsorter som har et lavt kumarin innhold.

En amerikansk studie har funnet at gurkemeie, krydderet som blant annet gir farge til sennep og curry, gir bedre balanse i nivået av blodsukker i kroppen. Denne balansen er en av de viktigste faktorene for vektnedgang.

Fruit and vegetable borders Fruit and vegetable borders on wood table

Grønnsaker

Å spise mye fiber er en fordel for å gå ned i vekt. Fiber binder opp en del av fettet i maten, slik at dette ikke kan tas opp, men i stedet går ut i toalettet. Grønnsaker inneholder gjerne mye fiber. Avokado og brokkoli inneholder i tillegg andre stoffer som skal påvirke fettforbrenningen:

Avokado inneholder mye fett, men også mye av en aminosyre kalt L-karnitin, som skal påvirke fettforbrenningen og styrke musklene. Men det er animalsk mat som fisk, kjøtt, fjærkre og meieriprodukter som er virkelig rik på L-karnitin.

Brokkoli skal i tillegg til mye fiber også inneholde stoffer som reduserer østrogennivået i kroppen og styrker musklene. Begge deler kan gi et mer effektivt vekttap.

Greek cheese feta, still-life.

Meieriprodukter

Melk og ost er de viktigste kildene til blant annet kalsium. Ifølge en amerikansk studie skal 1300 milligram kalsium daglig bidra til økt vektnedgang; for eksempel inneholder 2 dl melk eller yoghurt ca 250 mg, 1 skive ost ca 150 mg.

Kalsium skal minske opptaket av fett i tarmen, noe som fører til at flere kalorier går ut i toalettet og mindre ut i fettcellene.

48-laksetartar

 

 

 

 

 

 

 

 

Magert kjøtt og fet fisk

Forskere i Danmark har funnet ut at proteiner i magert kjøtt kan hjelpe til med å forbrenne fem prosent mer kalorier daglig.

Fet fisk inneholder essensielle fettsyrer som skal hjelpe kroppen til å forbrenne fett. Makrell, kveite, laks og ørret er fisk av den fete, men sunne typen. Villaks inneholder mye av fettsyren omega 3, som skal virke slankende ved at den bidrar til at mer fett brukes i musklene og mindre lagres i kroppen. Villaks sies også å styrke aktiviteten til hormonet tyroksin, som styrer stoffskiftet (energiomsetningen i kroppen).

Walnut kernels and whole walnuts on rustic old wooden table. Soft focus

Nøtter, frø og olje

En studie viser at de som spiser rundt 70 gram mandler om dagen reduserer midjemålet mer enn de som ikke spiser mandler.

Paranøtter og chiafrø sies å øke kroppens stoffskifte ved å stimulere hormonet tyroksin, som styrer kroppens stoffskifte (energiomsetning).

Kokosolje inneholder fettsyrer av en spesiell type; de er mellomlange og fraktes mye raskere til leveren for forbrenning enn lange fettsyrer som er det mest vanlige. De mellomlange fettsyrene skal forbrennes mer enn dobbelt så raskt som lange fettsyrer. Spis en neve med rå blandede nøtter per dag, det er bra for helsen og for forbrenningen.

Homemade Cold Brew Coffee to Drink for Breakfast

Drikke

Te. Grønn og hvit te inneholder blant annet katekiner, stoffer som er kjente for å øke fettforbrenningen. For generell helsegevinst drikk to-tre kopper grønn te daglig. For å få fart på forbrenningen og gå ned i vekt skal det fem til åtte kopper til, eller 500-750mg grønn te ekstrakt.

Kaffe stimulerer hormonet adrenalin, som igjen stimulerer kroppen til å forbrenne fett. Men det skal ganske store mengder til. En undersøkelse fra USA viser at rundt fire til fem kopper kaffe om dagen må til.

Vann: En tysk studie, hvor forsøkspersonene drakk en halv liter iskaldt vann på tom mage om morgenen viste at i løpet av ti minutter økte stoffskiftet (kroppens energiomsetning) hos dem med 30 prosent.

 

To hormoner bestemmer forbrenningen etter måltider

Det er mange hormoner som spiller en rolle i forhold til forbrenningen, men to hormoner er spesielt viktige og påvirkes av type mat vi spiser: Insulin og glukagon. Insulin øker kroppens fettlagringsevne og glukagon reduserer den, for å si det veldig enkelt. Ved hjelp av maten du spiser, kan du påvirke disse hormonene.  Spiser du mye mat som får kroppen til å produsere for mye insulin, får du økt fettlagring. Holder du deg til mat som stimulerer produksjonen av glukagon, får du mindre fettlagring – mer av fettet forbrennes.

Det som er viktig, er å spise slik at det blir riktig balanse mellom disse to hormonene. Det er ikke så vanskelig som det høres ut som:

Mat som gir økt insulinproduksjon, er den som inneholder mye sukker eller stivelse (som blir til sukker i kroppen). Dette er søtsaker, brus og andre sukkerholdige varer, pluss stivelsesrik mat som hvitt brød, poteter, ris og pasta. Ferdigmat inneholder ofte ganske mye sukker.

Mat som stimulerer produksjonen av ”fettforbrenneren” glukagon, er proteinrik mat slik som kjøtt, fisk (også fet fisk) og skalldyr, egg, nøtter, belgfrukter og en del melkeprodukter.

Glukagon virker også dempende på appetitten. For eksempel virker kjøtt og cottage cheese mettende, fordi denne maten inneholder proteiner som øker innholdet av glukagon i kroppen. En riktig balanse mellom de to hormonene insulin og glukagon er alfa og omega når det gjelder fettforbrenning.

Bircher muesli with fruit salsa and coconut milk ** Note: Shallow depth of field

Forbrennings-frokost

Her er et forslag til frokoster for maksimal forbrenning:

Omelett og fruktsalat

Havregrøt med melk og et kokt egg

Naturell yoghurt med usukret musli og en håndfull nøtter, eller prøv Fedons Birchermusli

Usøtet fullkornbrød (med hele korn) med makrell i tomat Frukttallerken og to kokte egg Tre speilegg og tinte bær med litt flytende honning Smoothie med gresk yoghurt eller Skyr/Kesam naturell, linfrø og bær.

Beautiful young woman sleeping in bed

 

Fettforbrenning mens du sover

Noen matsorter kan hjelpe kroppen til å forbrenne fett også mens du sover:
Melkeprodukter

Disse inneholder et protein som heter kasein. Kroppen bruker 6-8 timer på å fordøye det. Hvis du for eksempel spiser litt cottage cheese et par timer før sengetid, vil fordøyelsen og fettforbrenningen holdes aktiv gjennom natten, og du vil ha mer energi og mindre sultfølelse når du våkner om morgenen. Dette viser en hollandsk studie.

Melkeprodukter inneholder også kalsium, et mineral som er med på å bryte ned fettceller. Noen porsjoner skummet melk, ost og yoghurt gjennom dagen skal påvirke fettforbrenning om natten.

Fullkorn

Fullkornprodukter, belgfrukter, nøtter og frø inneholder næringsstoffer og fiber som påvirker fettforbrenningen fordi de bidrar til å holde et lavt nivå av det fettlagrende hormonet insulin. En kveldssnack i form av for eksempel en fullkorn-og nøttebar, skal hjelpe kroppen din å brenne kalorier mens du sover.

Sitrusfrukter

Grapefrukt, sitroner, lime, appelsiner, papaya og tomater inneholder fiber og c-vitamin, begge deler er stoffer som skal påvirke fettforbrenningen.  C-vitamin skal øke den ved å fortynne fettet og hjelpe kroppen med å fjerne det.

Spis ofte og mer tidlig på dagen- øk forbrenningen

I tillegg til hva vi spiser, spiller også hvor ofte vi spiser en svært viktig rolle for vår forbrenning. Forbrenningen blir mye mer effektiv jo oftere vi spiser.

Tidspunkt på døgnet vi spiser, spiller også en stor rolle, akkurat som det gjør for de fleste dyr. Vår forbrenning er ikke den samme om sommeren og om vinteren, eller om morgenen og kvelden. Forbrenningen er lavest om natten mens vi sover og øker gradvis etter at vi våkner, men blir høy først mot kvelden. Akkurat som en peis trenger ved for å sette fart, på samme måte trenger vi mer mat når forbrenningen er lavest dvs. om morgen og formiddagen. Riktig type mat øker nemlig forbrenningen, akkurat som god bjørkeved brenner i en peis. Derfor er det svært viktig å spise solid frokost og lunsj og en lettere middag, samt to små måltider mellom frokost og lunsj og til kvelds, for å ha en effektiv forbrenning.

Ønsker deg en god forbrenning!

Hilsen Fedon

Følg bloggen min på

 

Deilig is laget med frukten oppkalt etter mannens edle deler

I dagens innlegg får du vite at avokado kan brukes til noe uventet og ikke bare til guacamole, den velkjente meksikanske dippen som har blitt norsk hverdagsmat og ikke minst fredagsmat sammen med tacos i de tusen hjem.
192 guacamole (1)

Det er ikke mange år siden avokado var noe ganske eksotisk, som man bare fikk smake på gourmetrestauranter og til høye priser. Den grønne frukten er heldigvis etter hvert blitt et vanlig syn i de fleste matvarebutikker.

Frukten oppkalt etter mannens edle deler
Denne grønne frukten – avokado er faktisk en frukt, ikke en grønnsak – kommer opprinnelig fra Sentral- og Sør-Amerika, og navnet stammer fra det aztekiske ord ahuacatl, som betyr «testikkel», pga. fruktens form. Navnet forårsaket problemer for avokadoen, fordi spanske misjonærer prøvde å hindre dyrkingen så godt de kunne.

Different kind of good fats in a wooden surface.

Superfood- sunt fett, en vitamin- og mineralbombe
Avokado er meget rik på naturlige oljer. Mesteparten av fettet er enumettet (oljesyre), av samme type som i olivenolje. Den inneholder mer protein enn noen annen frukt, men er riktignok ikke primært en proteinkilde. Avokado inneholder svært lite karbohydrater og øker dermed ikke blodsukkeret. Videre har den et høyt innhold av vitamin K, fiber, folat, vitamin B6, kalium og noe mindre vitamin C og E, samt magnesium og kobber.

Surprised model girl with Lettuce hair style. Beautiful happy young woman with green vegetables on her head. Healthy food concept, diet, vegetarian food. Dieting concept. Weight loss. Vegan food

Bra for huden og nervesystemet
Å spise avokado er meget godt for nervesystemet og huden. Spennende, ny forskning viser at avokado kan trigge kroppens DNA til å produsere mer embryonalt kollagen, som gir en mye glattere og silkeaktig hud. Videre senkes det uheldige LDL-kolesterolet og økes det heldige HDL-kolesterolet med over 10 prosent. Kalium er bra for blodtrykket, og folat er bra for både hjertet og hjernen. Avokado er også rikest av alle frukter på lutein, et karotenoid som har vist seg å hemme vekst av prostatakreftceller. Faktisk opptas en rekke vitaminer inkl. karotenoider bedre når avokadoen er en del av måltidet, nettopp fordi den har en del sunt fett. Mange sporstoffer er nemlig fettløselig.

Slik kan du modne avokado
Avokado trives i varmt klima som i Sør-Amerika og Afrika, men også i Spania, Hellas og Israel. Det finnes to hovedvarianter: Hass, som har en knudrete overflate og blir mørkere når den modner, og Fuerte, som er større og har glatt overflate. Avokadoen modner ikke før den blir høstet, noe som kan være årsaken til at den har fått rykte på seg for å være uforutsigbar. Som regel kan man spise den to–fire dager etter innkjøp. For å teste om den er moden kan man trykke lett på overflaten; den bør gi litt etter.

Du kan modne den raskere ved å plassere den i en papirpose sammen med en moden banan, som gir ut små mengder metanolgass. Gassen fører til at andre frukter modner fortere.

Slik oppbevares den best
Du bør oppbevare avokado ved romtemperatur, men har du noen modne avokadoer til overs, kan de godt oppbevares i kjøleskapet. Husk at de må likevel serveres romtemperert.

Avokado skjæres over på langs i to deler, steinen og skinnet fjernes. Fruktkjøttet blir fort brunt etter at det utsettes for oksygen, men dette kan unngås ved å pakke det inn i plastfolie eller blande det med sitron eller lime.

Det er imidlertid noe du aldri bør gjøre med avokado, og det er å varme den opp eller koke den, da smaker den metallisk. Men hvorfor ødelegge en av naturens mest perfekte matvarer?

Pistachio ice cream with chopped nuts and honey on a rustic background.

Ikke bare til guacamole- prøv en deilig avokado is!
Kremet, deilig og supersunn avokado is lager du enkelt i en blender, men bruk gjerne iskremmaskin hvis du har det. Denne herlige isen inneholder kun kjernesunne ingredienser så spis med god samvittighet.

Avokado er som sagt full av sunne fettsyrer, 20 g totalt og kun 3 g mettet fett, mesteparten er enumettet slik som i olivenolje, som er det fettet vi bør ha absolutt mest av. Denne herlige frukten er også rik på folat(B9) og kalium, samt en god kilde til kostfiber, vitamin K, folat, vitamin B6, kalium og noe mindre vitamin C og E, samt magnesium og kobber. Cashewnøtter som er blant oppskriftens ingredienser er en god kilde til protein og sunne fettsyrer. Nøttene er i tillegg rike på fiber, B6, B1, kalium, magnesium, sink, jern og kobber. Lime er en god kilde til fiber og vitamin C.

Hele oppskriften finner du her

Velbekomme!

Hilsen Fedon

Følg bloggen min på

 

Derfor er denne kaffe sunnest og smaker best!

Hver eneste kopp kaffe du drikker kan ha en positiv effekt på helsen din.
Kaffe kan redusere risikoen ved en rekke sykdommer og gi deg bedre hukommelse. Nå kan en ny måte å trakte kaffe gi både bedre smak og bedre helse!

Nordmenn er et kaffedrikkende folk og det er noe vi kan bare fortsette med. Drikker du syv kopper kaffe om dagen kan du halvere risikoen for diabetes type 2. Det viser seg at jo mer en drikker, dess mer reduseres risikoen for blant annet gallesten, Alzheimers og demens også.

Kaffe inneholder kreftforebyggende stoffer som også har vist seg å redusere risikoen for tykktarm- og leverkreft. Det er også påvist en sammenheng mellom kaffe og redusert risiko for kreft i munnhule og spiserør. Annen forskning viser at kaffe har en positiv effekt i forhold til tannråte og reduserer risikoen for skrumplever. Kaffedrikkere har i tillegg mindre risiko for å få astma og de som allerede er rammet av astma opplever færre plager hvis de drikker kaffe.

Bedre hukommelse
Mange drikker kaffe på grunn av dens oppkvikkende egenskaper, men forskning viser også at drikken i tillegg forbedrer en rekke kognitive funksjoner som raskere reaksjonstid og bedre hukommelse. Effekten har vist seg å være spesielt god hos eldre mennesker.

Viktigste kilde til antioksidanter
For nordmenn flest er kaffe vår viktigste kilde til antioksidanter. – Det er ikke fordi kaffe er rikest på antioksidanter, men fordi vi drikker så mye av det. Antioksidanter kan redusere nivået av de ødeleggende frie radikalene i kroppen, og dermed virke beskyttende mot kreft, hjertesykdommer og for tidlig aldring.

Helst kaldtraktet og gjerne koffeinfri
De positive effektene tilskrives som regel ikke hovedingrediensen koffein, så de helsemessige fordelene kan også oppnås ved å drikke koffeinfri kaffe. Det har vært skrevet en del negativt om kokekaffe, fordi noen undersøkelser har vist at kokekaffe kan øke det såkalte uheldige LDL- kolesterolet, men man har ikke funnet at det nødvendigvis gir økt risiko for hjertesykdom. Såkalt ”instant” kaffe, også kalt pulverkaffe, er sannsynligvis minst helsefremmende på grunn av måten den er behandlet og fremstilt.

Hittil har man derfor ment at espresso og filterkaffe er sunnest. Men nå har en ny måte å lage kaffe tatt USA og Storbritannia med storm, og kaffen skal både smake mye bedre og være sunnere. Det er snakk om kaldtraktet kaffe eller «cold brewed» på engelsk. Det er ikke det samme som iskaffe, som er varm kaffe kjølt ned med isbiter eller pulverkaffe løst opp i kaldt vann.

Slik lager du kaldtraktet kaffe

Kaldtraktet kaffe lages ved å blande 1/8 del grovmalt (kokemalt) kaffe i 7/8 kald vann i en beholder, som man da lar stå enten i romtemperatur eller i kjøleskap i 18-20 timer. Deretter siles den gjennom finmasket sil og kan enten nytes kald eller varmes opp. Forskjellen i smaken skal være enorm. Iskaffe er en veldig rask prosess, man brygger sterk kaffe i og med at den blir fortynnet med is og vann. Denne metoden har en tendens til å gi en mer bitter kaffe, på grunn av den intense og raske ekstraksjon av smaksstoffer fra kaffebønnene. Kaldtraktet kaffe derimot er en langt mildere prosess, som gir kaffe med lavere surhetsgrad. Kaffen blir dermed naturlig søtere og mildere for følsomme mager.

Server med melk og søtning, eller over is, hvis du foretrekker det. Dekk til og oppbevar i kjøleskap i opp til en måned (du kan dermed lage større mengder om gangen).  Årsaken til at den tåler såpass bra oppbevaring er den lave surhet. Brygger du kaffen sterk nok (f.eks. 2/8 -3/8 kaffe og resten vann), kan du deretter blande den kaldtraktede kaffe med kokende vann og servere den varm. Kaldtraktet kaffe bidrar med mindre syre, noe som er bra for kroppen, som har godt av mer basiske (alkaliske) stoffer. Oljene i varmtraktet kaffe kan oksidere (harskne) raskere ved høye temperaturer, noe som også gjør at kaffen da smaker surt og bittert, fordi syrene i kaffe brytes ned. Den mest kjente av dem er den sunne klorogensyren.

Få ulemper
Selv om det er flest positive sider ved å drikke kaffe er det er ikke alle som bør drikke kaffe til enhver tid. Mye kaffe kan utløse magesår hos de som er disponert for det og kan redusere fertiliteten hos kvinner som ikke røyker. Kvinner bør også være spesielt oppmerksomme på at kaffe kan redusere opptaket av jern og derfor bidra til lavere jerninnhold, som er spesielt viktig for kvinner under svangerskap.

Hilsen Fedon

Følg bloggen min på