hits

juli 2016

Tabbouleh- kald linsesalat

Nordmenn kan fortsatt ikke nok om belgfrukter. Det har rett og slett ikke vært tradisjon her i landet for å spise bønner og erter annet enn i ertesuppe og ertestuing. Når du først forstår betydningen av og bestemmer deg for å redusere inntaket av poteter, ris og pasta kraftig, blir belgfrukter spesielt viktig for deg. De har meget lav glykemisk belastning, inneholder mye protein, fiber, vitaminer, mineraler og gunstige fettsyrer. Ønsker du jevnere blodsukker og lavere insulinproduksjon, er svaret gitt: Du må bli kjent med belgfruktfamilien!

Belgfrukter har vist seg å senke kolesterolet og triglyserider i blodet og øke det “gode” HDL-kolesterolet. De har kreftforebyggende egenskaper og inneholder mye kalsium og jern. De er den beste kilden til løselig fiber i kosten, som øker metthetsfølelsen og gir god blodsukkerkontroll.

Acheloos« fine linser kommer fra regionen Farsala i Hellas. De er enkle å koke, svært gode og av ekstremt høy ernæringsmessig verdiLinser trenger ikke å bløtlegges før koking, kun skyldes godt. Prøv moste eller kokte linser som er kjempegodt som dip eller som tilbehør til kjøtt eller fisk. Nyt linser i en suppe  eller i en kald salat som presentert under

Oppskrift på Tabbouleh, en herlig kald og frisk linsesalat finner du her. Den kan serveres sammen med kjøtt, kylling og sjømat eller som en del av et bord med flere retter. Prøv å bytte ut potetsalaten med linsesalat til grillmiddagene i sommer!

God fornøyelse!

Mvh Fedon

Følg bloggen min på

Smart mat for hjernen

Ønsker du få bedre hukommelse, større konsentrasjon, bedre humør og mindre stress? Riktig hjerneføde kan nettopp hjelpe deg oppnå alt dette!

Hjernen er det mest avanserte, og det mest sårbare, organet i menneskekroppen. Derfor er det særlig viktig at den får de rette byggesteiner og riktig drivstoff.

  • Med god ernæring kan du bedre konsentrasjonen, hukommelsen, oppmerksomheten, kjenne deg lettere til sinns og forebygge slitasjeskader som Alzheimers eller Parkinsons sykdom.

Presis som resten av kroppen, består hjernen av den maten vi spiser. Og når det kommer til hjerneføde, er bare det beste godt nok. Av mange grunner bør vi sørge for å gi hjernen riktig drivstoff.  Forbindelsen mellom kosthold, hjernekapasitet og psykisk helse har frem til nå fått for liten oppmerksomhet, på tross av masse forskning som viser hvor stor effekt mat kan ha for hjernen.

  • Heldigvis er det stadig flere fagfolk som begynner å innse betydningen av en velernært hjerne. Det vil si at hjernen må tilføres alle de byggesteiner den trenger for å holde et komplisert byggverk ved like. Flere forskere vil nå hevde at psykiske lidelser skyldes en kombinasjon av genetisk disposisjon, miljøfaktorer, livsstil og ikke optimal ernæring. Til sammen fører dette til biokjemiske ubalanser i hjernen. Hukommelsessvikt, dårlig konsentrasjon – eller hyperaktivitet, nedstemthet og angst er alle symptomer som gir uttrykk for en ubalanse i hjernen.

Ønsker du å lese hele min artikkel om smart mat for hjernen kan du klikke her.

Jeg serverer deg også her noen av mine sunne og “hjernevennlige” oppskrifter: Grillet laks med sesamfrø og asparges – Grillet laks med aprikos og sennepsglasur – Laksetartar –  Tradisjonell salat fra Cycladene – Kylling og grønnsakwok med peanøtter – Appelsin- og kyllingsalat med fetaost Helt gresk linsesuppe – Ferskensorbet med mynte

God fornøyelse!

Mvh Fedon

Følg bloggen min på

Syv tips for sunnere grilling

Sommeren er her og grillsesongen er allerede i full gang – Vi elsker å grille om sommeren – Vi haster hjem fra jobb, eller fra stranden for å varme opp kullgrillen eller naturgassgrill, som jeg tenker er et lettvint og mer miljøvennlig valg. Grillmat kan være en uheldig måte å tilberede mat, eller et sunnere matlagingsvalg.

Jo oftere du griller, desto viktigere er det at du er bevisst på hvordan du tilbereder maten. Ved å oversteke maten på direkte flamme, slik mange dessverre ofte gjør ved grilling, kan det forårsake at det dannes kreftfremkallende (karsinogener) stoffer. Sånn tenger det ikke å være. Grilling kan nemlig gjøres på en sunnere måte, og faktisk være svært så sunt hvis du er bevisst. Her får du noen enkle tips i tillegg til flere deilige oppskrifter på tilbehør til grillmaten:

7 tips for sunnere grilling:

1.  Mariner

Mariner maten først. Det gir mer smak, saftigere resultat og reduserer kraftig dannelsen av kreftfremkallende stoffer i kjøttet.

2.  Bruk romtempererte råvarer

Ikke legg kjøttet på grillen rett fra kjøleskapet. Da blir det fort overstekt utenpå mens innsiden forblir rå. La kjøttet ligge i en god marinade i romtemperatur i min 1 time.

3.  Sats på magert kjøtt

Griller du kjøtt og pølser med mye fett, drypper det fort ned på grillen, noe som kan forårsake at det dannes skadelige stoffer i flammen og røyken. Unngå derfor å grille pølser og annen bearbeidet mat og hvis du gjør det, velg indirekte grilling (ikke direkte over flammen/kullene).

4.  Begrens grilltiden

Tre små stykker av kjøtt, fisk og fjærkre på spyd, gjerne sammen med grønnsaker. Da blir maten fortere ferdig og faren for skadelige og svidde overflater reduseres.

5.  Snu maten ofte

Det gir jevn stekeflate og reduserer faren for stoffer vi ikke vil ha der.

6.  Grill frukt og grønt

Det smaker supergodt og ingen skadelige stoffer oppstår.

7.  Bruk urter

Aromatiske urter som basilikum, mynte, dill, rosmarin, timian, oregano og salvie i grillmarinaden setter smak på maten og begrenser dannelsen av kreftfremkallende stoffer.

Det står å faller på tilbehøret er det mange som mener. Her får du tips til noen av mine deilige og sunne tilbehør til grillmaten: Lammekoteletter med caponata – rødbetehummus sprøstekte squashkaker – Squash og søtpotetbrød – Blomkål og brokkolisalat – Brokkolisalat med yoghurtdressing – Linsesalat – Bønner og olivensalat – Fava bønnestuing – Tzatziki – Hvitløk og bønnesalat med chorizo – Hjemmelaget majones – Focaccia

God fornøyelse!

Mvh Fedon

Følg bloggen min på

Squash og stpotetbrd

Nordmenn er et brødspisende folk. Da er det ekstra viktig å spise brød som er både sunt og godt. Ved å anvende hele gryn i stedet for fint mel, klarer man å redusere blodsukkerstigningen, den såkalte glykemiske indeks og belastning. Slik kan du velge sunnere brød.

Brød blir ekstra sunt og mettende, hvis protein- og fiberinnholdet er høyt, noe man kan bl.a. oppnå ved å erstatte delvis eller helt vanlig mel med mandelmel eller annet nøttemel. I tillegg kan man øke grønnsaksinntaket og komme nærmere både fem og åtte om dagen ved å blande grønnsaker i brøddeigen.

Her får du et velsmakende, saftig og lavglykemisk brød som er helt fritt for korn og gluten. Perfekt tilbehør til grillmaten eller til et sommerbord fylt med meze (småretter). Brødet passer også godt som nistemat, og er en smart måte å få både voksne og barn til å spise mer grønnsaker. Oppskriften får du her. Prøv da vel! Sunt og kjempegodt!

Bon Appetit!

Hilsen Fedon

Følg bloggen min på